Cele două nave încărcate cu grâu oprite de Autoritatea pentru carantină de Egipt în portul Safaga, pentru că ar conține semințe de mac, urmează a fi mutate pentru ca grâul să fie cernut, ceea ce reduce speranțele unei soluționări rapide a disputei, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.
Furnizorii de grâu urmăresc cu atenție care va fi soarta celor două livrări de grâu din Franța și România, de teamă că aprovizionarea celui mai mare importator mondial de grâu va fi din nou afectată după o dispută similară pe parcusul anului trecut, arată Agerpres.
Două nave cu grâu din România și Franța, respinse de Autoritatea pentru carantină din Egipt pe motiv că ar conține semințe de mac, sunt încă în custodia procuraturii și nu au fost eliberate, au anunțat sâmbătă oficialii de la Cairo.
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conțin semințe de mac. Autoritatea pentru carantină din Egipt a deferit cazul procurorilor, care nu au luat încă o decizie finală dacă grâul va trebui re-exportat. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj.
În urmă cu aproape o lună, Egiptul a anunțat că analizează respingerea importului a 63.000 de tone de grâu românesc sosit în portul Safaga, în care au fost găsite semințe de mac, potrivit unui document de carantină agricolă văzut luni de Reuters, informație care readuce temerile legate de o revenire a restricțiilor stricte la importuri, care au blocat anul trecut comerțul cu cereale al țării.
CITEȘTE ȘI Fermieri din întreaga lume își depozitează recoltele record pe câmp, în baze militare dezafectate sau parcăriDacă va fi re-exportată, cantitatea de grâu cumpărată din România de agenția de stat GASC ar fi prima refuzată de un port egiptean după ce un transport de grâu francez vândut de compania Bunge a fost respins din cauza conținului unei ciuperci, la sfârșitul anului 2015.
Evenimentul de atunci a declanșat un conflict lung de un an, referitor la condițiile impuse la importuri, când autoritățile de carantină agricolă au interzis achizițiile de cereale care conțin ciuperca cornul secarei.