O treime din fermele din Uniunea Europeană sunt în România, dar cu toate acestea producția agricolă standard realizată în țară reprezintă doar 3,4% din totalul producției la nivel european. Totodată, majoritatea fermelor din România (92%) au dimensiuni mai mici de 5 hectare, cel mai mare procent din UE, arată datele Eurostat.
Doar 0,5% dintre fermele din România depășesc 50 de hectare, însă acestea au peste 50% din suprafața agricolă utilizată din țară.
România avea, în 2016, 3,42 milioane de ferme, respectiv o treime din cele 10,32 milioane de ferme din Uniunea Europeană.
Per ansamblu, suprafața agricolă utilizată din România însumează 12,5 milioane de hectare și reprezintă 7,3% din totalul UE, țara noastră ocupând locul 6 în blocul comunitar în funcție de acest criteriu. Cea mai mare suprafață agricolă utilizată din Uniunea Europeană este în Franța și însumează 27,8 milioane de hectare, reprezentând 16% din totalul UE.
CITEȘTE ȘI UPDATE Parlamentul a stabilit că regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi opționale pentru retaileri. Legea actuală va fi suspendată din nou, până în 2019Peste 44% dintre fermierii români sunt în vârstă de peste 65 de ani și doar 7,6% au vârste mai mici de 40 de ani. Fermierii cu vârsta cuprinsă între 40 și 54 de ani reprezintă peste un sfert din total, în timp ce aproximativ 22% dintre fermierii români se încadrează în categoria 54-65 de ani.
După România, cele mai multe ferme din UE sunt în Polonia (14%) și Italia (10%). Totuși, Franța, Germania, Italia și Spania aduc împreună peste jumătate din producție agricolă standard la nivelul UE. Producția standard reprezintă o valoare medie a producției agricole la poarta fermei (exprimată în euro).
La nivel european, 7% dintre ferme depășesc 50 de hectare, în timp ce 65% au o suprafață mai mică de 5 hectare. Fermele mari sunt însă comune în Luxemburg, Franța și Marea Britanie.
Franța este lider atât în ceea ce privește suprafața agricolă utilizată, cât și în privința producției standard.