Monsanto a vrut să retragă 50 milioane dolari din România pentru a-i investi în alte operațiuni ale grupului, dar s-a răzgândit din cauza "dezavantajelor fiscale"

Monsanto a vrut să retragă 50 milioane dolari din România pentru a-i investi în alte operațiuni ale grupului, dar s-a răzgândit din cauza "dezavantajelor fiscale"
scris 27 aug 2018

Gigantul mondial al semințelor agricole și pesticidelor Monsanto a vrut să retragă 50 de milioane de dolari din subsidiara sa locală, Monsanto România SRL, prin reducerea capitalului social al acesteia, pentru a-și susține strategia de extindere, însă s-a răzgândit după mai puțin de o lună, la sfatul consultanților săi fiscali, potrivit documentelor companiei.

Monsanto România SRL este înregistrată în Voluntari, Ilfov, și controlată în proporție de peste 99,99% de către o entitate juridică din Olanda a companiei-mamă, Monsanto Crop BV. Restul capitalului se află în posesia Monsanto Company din Delaware, SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 22 iunie, asociații Monsanto România SRL au decis reducerea capitalului social al societății.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Valoarea de vânzare a brandului Peneș Curcanul CITEȘTE ȘI DOCUMENT Valoarea de vânzare a brandului Peneș Curcanul

"Monsanto România SRL face parte din grupul de societăți Monsanto ("Grupul Monsanto"). Societatea își dorește să susțină o strategie de extindere a Grupului Monsanto pentru a investi în continuare în dezvoltarea și extinderea Grupului", a fost justificarea operațiunii, exprimată într-un document al Monsanto.

Astfel, asociații au decis reducerea capitalului subsidiarei românești a Monsanto prin diminuarea cu 28,970% a numărului de părți sociale ale acesteia, reflectată în reducerea capitalului social cu 201,74 milioane lei, respectiv 50 milioane dolari, la cursul de referință dolar/leu al BNR din 20 iunie. Suma cu care ar fi urmat să se reducă capitalul social, urmare a diminuării numărului de părți sociale, ar fi urmat să fie restituită asociaților companiei, proporțional cu cota de participare a fiecăruia la capital.

"Noul capital social al societății va fi în sumă de 494,62 milioane lei", se precizează în document.

Tranzacție: MedLife a finalizat preluarea platformei SfatulMedicului.ro, operată de o firmă controlată de unul dintre cei mai mari proprietari de spații stradale, având în spate fondul Broadhurst și pe Andrei Siminel CITEȘTE ȘI Tranzacție: MedLife a finalizat preluarea platformei SfatulMedicului.ro, operată de o firmă controlată de unul dintre cei mai mari proprietari de spații stradale, având în spate fondul Broadhurst și pe Andrei Siminel

Numai că, după mai puțin de o lună, pe 13 iulie, asociații s-au răzgândit și au decis renunțarea la procedura de reducere a capitalului social. Motivația? "Recomandările ulterioare primite de la consultanții fiscali ai Grupului Societății cu privire la dezavantajele fiscale și financiare aduse de continuarea procedurii de reducere a capitalului social pe care Societatea o avea în vedere", potrivit unui alt document al Monsanto România SRL.

Codul Fiscal românesc prevede că "venitul impozabil obținut din (...) reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezintă distribuții în bani sau în natură ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturi, se impune cu o cotă de 10%, impozitul fiind final". 

Monsanto România SRL a fost înființată în septembrie 2009 cu un capital social inițial de 110,22 milioane lei, majorat ulterior de două ori, până la nivelul din prezent, de 696,36 milioane lei, respectiv cu peste 586 milioane lei. În ultimii 6 ani, respectiv în perioada 2012-2017 inclusiv, compania a înregistrat profituri nete cumulate în sumă totală de 326,5 milioane lei. Firma a terminat anul trecut cu un profit net de 70,91 milioane lei, la o cifră de afaceri de 442,73 milioane lei. 

Tranzacție: Grupul german Allgeier preia producătorul de software iQuest Group, companie înființată de un antreprenor clujean CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul german Allgeier preia producătorul de software iQuest Group, companie înființată de un antreprenor clujean

O instanță din California a obligat foarte recent Monsanto să plătească daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un erbicid foarte utilizat produs de companie. Produsul se găsește la vânzare și în România, dar Monsanto a respins acuzațiile.

Tranzacția de preluare a Monsanto de către Bayer, pentru 63 de miliarde de dolari, a fost finalizată în iunie, iar integrarea începe luna aceasta, creându-se astfel cel mai mare grup din sectorul mondial al pesticidelor și semințelor.

Este a treia mare fuziune din sectorul agrochimic, ambele companii având afaceri și în România. Monsanto operează o unitate de procesare a semințelor convenționale de porumb, la Sinești (Ialomița), iar Bayer este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața locală a industriei chimice.

viewscnt
Afla mai multe despre
monsanto
bayer
reducere capital social
impozit reducere capital social
impozit dividende
monsanto romania
consultanti fiscali