Pariul pe ouă și cine hrănește pisicile României. Peste jumătate din alimentele consumate în România, aduse din străinătate. Ce face Agroland pentru a înclina balanța către producția locală

Retail   
Pariul pe ouă și cine hrănește pisicile României. Peste jumătate din alimentele consumate în România, aduse din străinătate. Ce face Agroland pentru a înclina balanța către producția locală

Foto: Horia Cardoș, fondator și CEO Agroland

Listată în anul 2021, compania care operează lanțul agro-alimentar Agroland pregătește investiții de 25 milioane lei pentru anul în curs. Compania vizează să ajungă un business de 100 milioane euro atacând segmente de piață, unde în prezent suntem covârșiți de produse din Europa.

Sectorul agricol din România a suferit multiple șocuri în acest deceniu, de la scumpirea energiei și a îngrășămintelor, la ani de secetă și până la saturarea pieței interne cu cerealele ucrainiene.

Urmărește-ne și pe Google News

O companie care ia pulsul agriculturii românești deservind mai multe zone conexe, Agroland Business System (AG) mizează pe o schimbare în bine a lucrurilor. „Ne așteptăm la rezultate bune pentru fermierii noștri și o redresare a acestui sector”, a declarat Horia Cardoș, fondator și CEO al companiei care are coilaborare cu 600 de fermieri locali cu o suprafață deservită de 400.000 de hectare.

Evenimente

Principala provocare a industriei agro-alimentare o reprezintă competiția cu jucătorii europeni, beneficiari ai unor subvenții mai mari și a unor costuri de finanțare maiu reduse. Este realitatea percepută și de la firul ierbii. „Mai bine de jumătate din hrana pe care o cumpărăm din magazine este produsă în alte țări”, spune Cardoș, completând că Agroland unde deține 68,29% din acțiuni lucrează pentru a reduce această diferență.

EXCLUSIV La BVB vine un nou ETF. Pariu pe companiile cu cele mai bune distribuții de dividend din energie și financiar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV La BVB vine un nou ETF. Pariu pe companiile cu cele mai bune distribuții de dividend din energie și financiar

Compania care operează 242 de magazine agro-alimentare la nivel național pregătește pentru obiectivele sale investiții de 25 milioane lei pe anul în curs, cea mai mare parte a acestora urmând să fie utilizate pentru creșterea capacității de producție pe la ferma de găini ouătoare de la Mihăilești, dar și construcția a 10 magazine în formatul mega. Pentru această rețea Agroland semnalează un rebranding ce pune accent pe ideea de magazine de comunitate. „Intrăm în 2025 cu o bază solidă și planuri ambițioase”, spune CFO-ul Adrian Gafița.

Pariul pe ouă

Pe platforma de la Mihăilești sunt 300.000 de găini ouătoare și producția acestora ar urma să se reflecte în bilanțurile Agroland. „Reușim să producem mai mult. Reușim să exportăm tot mai mult din producția noastră”, spune CEO-ul Cardoș făcând trimitere că vând inclusiv pe piașa din Polonia, țară care era principalul concurent al fermierilor locali pe piața românească. „Reușim să fim eficienți.”

Operatorul KFC în România - Amintiri de acum 5 ani, când măsurile guvernamentale anti-COVID l-au deraiat. Cât a costat pandemia? CITEȘTE ȘI Operatorul KFC în România - Amintiri de acum 5 ani, când măsurile guvernamentale anti-COVID l-au deraiat. Cât a costat pandemia?

La Caransebeș, Agroland are o fabrică de procesare a ouălor ce are o linie specializată în producția de ouă lichide. Este vorba despre livrarea separată a albușului și gălbenușului pasteurizate, ceva preferat de industria alimentară și de cea hotelieră. „Astăzi importăm sute de tone și din acest produs”, spune Cardoș care afirmă că în curând necesarul va fi acoperit intern de Agroland și un alt competitor local.

Dacă platforma de la Mihăilești are propria facilitate de incubație pentru puii de găină, un astfel de serviciu este asigurat la Giarmata (județul Timiș) pentru ouăle de rațe și gâște. Agroland nu are ferme pentru aceste specii de păsări, dar deservește micii fermieri care activează pe acest segment.

Cine hrănește pisicile României

Cardoș de la Agroland atrage atenția că nu importăm numai alimente pentru oameni, ci și pentru animale. Nu mai puțin de 400 milioane euro sunt cheltuite anual doar pentru hrana animalelor de companie. Este un transfer de valoare dinspre România, de unde pleacă cerealele la un preț de 200 de euro/tonă, și se întorc produse ce se vând în magazine pentru 500-700 de euro/tonă.

Companiile de la BVB care nu distribuie dividende LISTA CITEȘTE ȘI Companiile de la BVB care nu distribuie dividende LISTA

Directorul companiei spune că lucrează și pe acest segment de piață, unde deja  fabrica pentru animale de companie de la Covasna asigură în prezent cel puțin stocurile la raft pentru magazinele Agroland

„Veți vedea în foarte puțini ani o schimbare în această zonă”, spune Cardoș.

Miza pe finanțare

Compania care în anul 2021 s-a listat pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București a realizat anul trecut un profit net de 7,6 milioane lei, în creștere cu 62% față de cel din exercițiul financiar precedent. Este o performanță care a surmontat majorarea cu 28% a cheltuielilor cu personalul și o creștere a fiscalității prin introducerea impozitului pe cifra de afaceri.

Totuși pentru dezvoltarea viitoare, în care Agroland țintește să ajungă în anul 2027 la o cifră de afaceri de 100 milioane euro, compania are în vedere obținerea de bani inclusiv de pe bursă. „Avem nevoie, în afară de finanțarea bancară și să folosim resursele pe care le putem atrage pe piața de capital”, spune Cardoș, care subliniază că vizibilitatea este bună, dar obiectivul listării la bursă a fost chiar acela de a accesa finanțări de la investitori.

TTS acordă sub formă de dividende 2 treimi din profitul net al anului trecut. Ce sumă merge la fondatorii Dedeman și câți bani se cuvin viitorilor pensionari CITEȘTE ȘI TTS acordă sub formă de dividende 2 treimi din profitul net al anului trecut. Ce sumă merge la fondatorii Dedeman și câți bani se cuvin viitorilor pensionari

Un optim al unui stoc de titluri obligatare la dezvoltarea pe termen mediu a business-ului este de 20 milioane lei, spune directorul Agroland, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, însă conducerea companiei își lasă doza de flexibilitate: „Ne uităm atent și la costuri. Nu avem neapărat un plafon pe care să îl țintim.”

Compania nu are planuri imediate, cu atât mai mult cu cât vede turbulențele de pe piețele de capital și nici nu are un necesar pentru obiectivele investiționale ale anului în curs. „Suntem foarte confortabili din punctul de vedere al resurselor de care dispunem”, afirmă Cardoș, adăugând că undeva în toamnă vor hotărî cu privire la o eventuală mutare în strategia de accesare a pieței de capital.

Ascendia distribuie sub formă de dividende 70% din profitul net obținut anul trecut CITEȘTE ȘI Ascendia distribuie sub formă de dividende 70% din profitul net obținut anul trecut

Agroland a atras finanțări de 50 milioane lei de pe bursă în ultimii 5 ani, însă baza pe segmentul de credit o reprezintă împrumuturile bancare, ce sunt mai ieftine. Pe piața obligatară ultima ieșire a fost în luna septembrie a anului trecut, când a plasat titluri scadente în anul 2028 (AGR28) la o dobândă fixă de 9,75%, valoarea tranzacției fiind de 6,92 milioane lei, sub ținta de 15,00 milioane lei anunțată înainte de plasamentul privat.

Cardoș afirmă că din discuțiile cu brokerul își dozase la acel moment așteptările și miza pe un succes limitat. Nu își propuseseră să atragă toată suma respectivă și depindea de nivelul de cotare al investitorilor. „Cel mai important este costul”, rezumă directorul Agroland. El subliniază că a angajat agenția de branding, firma de comunicare cu investitorii nu pentru a inflata imaginea, ci pentru a comunica în piață pentru că obiectivul pe termen lung este exact acela de a atrage finanțare.

Acțiunile Agroland s-au aflat pe piața AeRO pe un trend puternic descendent și la ultima cotație de închidere, de 1,0950 lei/acțiune, are o capitalizare bursieră de 98,52 milioane lei (19,77 milioane euro).

Din partea acționarului majoritar Cardoș, angajamentul este pe termen lung: „Nu vrem să ieșim în alte business-uri. Nu vrem să facem imobiliare, nu vrem să facem ospitalitate, nu vrem să facem entertainment. Suntem într-un domeniu foarte ofertant. Asta știm să facem.”

viewscnt
Afla mai multe despre
agroland business system
bvb
bursa
horia cardos
obligatiuni