Ministrul Agriculturii: Nu există antidot pentru pesta porcină. Am izolat focarul pe granița cu Ucraina

Ministrul Agriculturii: Nu există antidot pentru pesta porcină. Am izolat focarul pe granița cu Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2018

Nu există antidot, nici vaccin și nu există medicamente împotriva pestei porcine, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea, care precizează că singura metodă este sacrificarea animalelor. Acesta subliniază că a fost izolat focarul pe granița cu Ucraina, dar fermierii români au fost nevoiți să ucidă zeci de mii de porci din cauza epidemiei.

În plus, Bulgaria construiește un gard de sârmă ghimpată la granița cu România, pentru a se proteja de pesta porcină africană (PPA). Gardul va fi construit pe teritoriul bulgăresc, iar până acum s-a degajat pământul pentru 133 de kilometri de gard, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„O facem cu mare durere (sacrificarea porcilor, n.r.), dar nu există altă soluție, din nefericire. Acest nenorocit de virus, care a măturat Europa, Rusia, Ucraina, Moldova, Polonia, Lituania, Letonia, a fost în Cehia și Ungaria, iată că a intrat și la noi. Noi avem o graniță destul de mare cu Estul Europei, 1.400 km. Ne-a apărut în Satu Mare, a trebui să intervenim rapid și medicii au intervenit în programul stabilit, respectând întocmai modul de acțiune. Trebuie să sacrificăm 45.000 de capete”, a declarat marți ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o emisiune la Antena 3.

Rusia anunță că va riposta dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO CITEȘTE ȘI Rusia anunță că va riposta dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO

Acesta afirmă că nu există antidot, nu există vaccine și nu există medicamente împotriva acestui virus, iar singura metodă este sacrificarea animalelor.

”Porcii se incinerează. Este o muncă extraordinară. Vreau să fac un apel la populație. România are capacitatea să treacă peste asta, România nu capitulează în fața unui asemenea virus, cum nu a capitulat de-a lungul vremii. Dar trebuie să ne rânduim comportamentul. În momentul în care se anunță că există un caz, toate animalele trebuie sacrificate, trebuie preventiv omorâte toate”, a spus Petre Daea.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) estima la începutul lunii că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluției în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă subliniază că accestea însă pot fi acoperite din bugetul UE.

În aceste pagube sunt incluse: sacrificarea porcilor, despăgubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat și, în plus, se blochează exportul de animale vii (incluzând aici animalele sănătoase, chiar și materialul genetic și produsele finite), plus costurile cu eradicarea virusului.

Asociația estimează că numărul focarelor se înmulțește rapid, depășind 300-400 în perioada următoare.

”În piața cărnii activează în jur de 9.500 de firme, cele mai multe în sectorul creșterii animalelor (5.777 date la nivelul anului 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar creșterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiștilor”, arată asociația.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
pesta porcina