Mierea în amestec, etichetată în România obligatoriu cu procentele țărilor de proveniență, în ciuda opoziției CE

Mierea în amestec, etichetată în România obligatoriu cu procentele țărilor de proveniență, în ciuda opoziției CE
scris 18 oct 2023

Eticheta mierii ar urma să includă, în cazurile amestecurilor de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, inclusiv cantitatea corespunzătoare acestora exprimată în procente, potrivit unui proiect adoptat de Senat. Decizia senatorilor vine în contextul în care, potrivit Ministerului Agriculturii, Comisia Europeană nu a fost de acord cu o astfel de propunere venită din partea României.  

Profit.ro organizează pe 23 octombrie Profit E-commerce - Ediția a IV-a, cu sprijinul  Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank.

Programul evenimentului poate fi văzut AICI

De ce este important: Normele în vigoare, datând din 2003, prevăd că, pentru mierea importată, țara sau țările de origine de unde s-a recoltat mierea sunt indicate pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe, mențiunea respectivă se poate înlocui cu una dintre următoarele mențiuni: "amestec de miere provenită din CE"; "amestec de miere provenită din spațiul extracomunitar"; "amestec de miere provenită din CE și spațiul extracomunitar".  

Mai este important: Mai multe state europene, precum Slovenia, au exercitat presiuni asupra Uniunii Europene pentru a solicita indicarea mai clară a țării de origine la etichetarea mierii, dar fără rezultate până în prezent. Mai mult, un scandal cu implicații financiare s-a declanșat în Spania după ce o asociație a fermierilor a descoperit că o parte din mierea românească importată de magazinele spaniole ar proveni de fapt din China.

Ancheta întreprinsă de autoritățile spaniole au relevat o legislație europeană și națională cu destule lacune și prevederi paralele, care lasă o portiță larg deschisă acestor practici. Există o directivă, două regulamente europene, un ghid de aplicare a acestora, un Cod Vamal, cărora li se adaugă un decret regal spaniol emis anul trecut. Dacă mierea din România ( 51% ) este amestecată cu miere din China ( 49% ), produsul obținut este considerat miere românească. 

LEGE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru anumite persoane CITEȘTE ȘI LEGE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru anumite persoane

Profit.ro a relatat că asociațiile reprezentative românești din sectorul apicol au solicitat introducerea obligatorie pe etichetă a procentelor care compun mierea obținută prin amestec și care este vândută în acest mod, dar Ministerul Agriculturii, care pregătise un ordin de ministru în acest scop, a renunțat să promoveze modificarea regulilor de etichetare după ce Comisia Europeană nu a fost de acord.

Astfel, potrivit unui document guvernamental oficial, întocmit de fostul ministru al Agriculturii, la solicitarea fostului premier Ciucă, în întâlnirile cu membrii Guvernului, ”asociațiile reprezentative din sectorul apicol au solicitat introducerea obligatorie pe etichetă a procentelor care compun produsele obținute prin amestec și supuse comercializării”.

Mai mult, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a susținut această propunere, solicitând aprobarea Comisiei Europene a proiectului de ordin subsecvent în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News

Răspunsul negativ primit de la Comisia Europeană a determinat oprirea acestui demers”, arată documentul citat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DECIZIE Cazierul judiciar va fi verificat la zi de către polițiștii de frontieră pentru însoțitorii minorilor CITEȘTE ȘI DECIZIE Cazierul judiciar va fi verificat la zi de către polițiștii de frontieră pentru însoțitorii minorilor

Proiectul adoptat acum a fost inițiat de senatori neafiliați, dar a fost votat de partidele de la putere și de opoziție.   

”Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine şi cantitatea corespunzătoare acestora exprimată în procente”, prevede proiectul adoptat de Senat, care va fi transmis acum spre dezbatere și vor final deputaților.

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. LISTA noilor taxe și facilități tăiate pregătită să fie aplicată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. LISTA noilor taxe și facilități tăiate pregătită să fie aplicată

România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern, deși este unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, subliniind că albina a devenit "o specie dependentă mai mult de factorul politic decât de natură".

Recent, Profit.ro a relatat recent că mierea falsificată crește alarmant, circa un sfert din mierea controlată în România anul acesta fiind neconformă.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
amestec
procent
eticheta
comisia europeana
minister
agricultura
ordin