Micii producători de vin, care comasează 30 de hectare, pot primi până la 1 milion de euro pentru noi crame

Micii producători de vin, care comasează 30 de hectare, pot primi până la 1 milion de euro pentru noi crame
scris 6 mar 2016

Grupurile sau cooperativele agricole de producători vitivinicoli, care dețin și exploatează o suprafață de minimum 30 de hectare cultivate cu viță de vie din soiuri nobile, vor beneficia de o schemă de ajutor de stat pentru construirea de crame noi, în scopul procesării și comercializării producției. Cuantumul ajutorului de stat va fi de 60% din valoarea investiției, dar nu mai mult de un milion de euro.

Schema de sprijin pentru producătorii vitivinicoli va fi finanțată din fonduri bugetare, iar Guvernul va trebuie să notifice și să obțină în prealabil avizul Comisiei Europene pentru aplicarea ei.

Urmărește-ne și pe Google News

Sprijinul pentru producători așteapă adoptarea din 2009

Instituirea schemei, cu o valoarea a spijinului de 80% din valoarea investiției, era prevăzută într-un proiect de lege inițiat încă din 2009 de deputații și senatorii care reprezentau la vremea aceea județul Vrancea. Proiectul a fost respins inițial de către Senat în 2010, iar la Camera Deputaților nu a mai fost discutat până în 2015, când a fost retrimis pentru un raport suplimentar la Comisia de agricultură. Deputații au ținut cont de punctul de vedere al Guvernului, care s-a opus propunerii inițiale, deoarece, printre altele, majora la 1.000 de hectolitri plafonul până la care micii producători puteau valorifica vinul fără a se înregistra ca antrepozit fiscal.

Autorii inițiativei argumentau că sprijinul acordat în prezent pentru producția de struguri este insuficient, iar subvenționarea prețului nu este o soluție pentru micii producători care nu își pot valorifica producția. Parlamentarii arătau că 35.000 de mici viticultori dețin suprafețe mai mici de cinci hectare, dar în total cumulează circa 19.000 de hectare. Marea lor majoritate nu dețin, însă, capacități de producție de vin și depind în fiecare toamnă de prețurile oferite pe kilogram de marii producători.

Egiptul a cumpărat 120.000 tone de grâu din România, la o săptămână de la o achiziție similară CITEȘTE ȘI Egiptul a cumpărat 120.000 tone de grâu din România, la o săptămână de la o achiziție similară

Deputații din Comisia de agricultură au refăcut însă recent raportul de admitere a proiectului de lege și au modificat schema de ajutor propusă inițial.

Condițiile accesării schemei de ajutor

În noua sa formă, schema de ajutor de stat reduce la 60% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 1 milion de euro, sprijinul acordat pentru construirea de crame noi, în scopul procesării materiei prime oținute de către membrii grupurilor de producători sau cooperativelor agricole.

Schema are în vedere comasarea suprafețelor viticole și sprijinirii producției de vin de calitate, îmbutelierii și valorificării acestuia, prin înființarea unor grupuri de producători sau cooperative agricole, care trebuie să dețină și să exploateze o suprafață de minimum 30 de hectare cultivate cu viță de vie din soiuri nobile. Suprafața minimă de 30 de hectare poate oferi condiții optime unei unități de vinificație, conform studiilor Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească.

Solicitanții schemei trebuie să îndeplinească și alte condiții, respectiv să dețină și să exploateze plantații viticole înscrise în Registrul plantațiilor viticole, producția de vin obținută de către membrii grupului de producători sau cooperativei agricole să fie valorificată unitar și nediscriminatoriu de către aceștia și  să nu fi beneficiat în ultimii 3 ani de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018, pentru același tip de investiție.

România are cel mai mare grad de risc la pesta porcină africană, din cauza apropierii de Ucraina CITEȘTE ȘI România are cel mai mare grad de risc la pesta porcină africană, din cauza apropierii de Ucraina

De asemenea, solicitanții trebuie să nu se încadreze în categoria "întreprindere în dificultate", iar strugurii destinați procesării trebuie să provină din plantații de viță de vie cu soiuri nobile destinate obținerii de vin cu denumirea de origine controlată, vin cu indicație geografică sau vin varietal.

Beneficiarii schemei vor fi obligați să exploateze crama pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile de la data finalizării investiției.

Schema de ajutor depinde de acordul Comisiei Europene

Schema de ajutor de stat va fi pusă în aplicare doar după primirea din partea Comisiei Europene a deciziei de acordare a ajutorului, iar finanțarea va fi asigurată din bugetul Ministerului Agriculturii și eșalonată pe perioada derulării investiției.

După aprobarea proiectului de lege de către Camera Deputaților, Guvernul va trebui să elaboreze normele metodologice în 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
vie
producatori
crame
schema
ajutor de stat
parlament
comisia europeana