Efectivele de mistreți din județele Tulcea și Constanța, dar și din Insula Mare a Brăilei și Balta Ialomiței vor fi exterminate în mod preventiv în circa o lună, ca urmare a epidemiei de pestă porcină înregistrată în zonă. Totodată, cotele de ministreți din toată țara apobate deja pentru vânătoare vor fi suplimentate, animalele urmând a fi vânate pe parcursul a 3 luni.
Măsurile au fost dispuse de Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a aprobat Planul suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. Conform acestuia, au fost dispuse măsuri cu incidență în domeniul cinegetic, pentru aplicarea cărora Ministerul Apelor și Pădurilor trebuie să întreprindă anumite demersuri.
Astfel, în zona afectată de pesta porcină, definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km și zona tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează integral mistreții și exemplarele din speciile de prădători cu păr și pene admise la vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda ”la pândă” și ”la dibuit”, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului.
În acest caz este vorba de județele Tulcea și Constanța, precum și de Insula Mare a Brăilei și Balta Ialomiței.
CITEȘTE ȘI Marii turoperatori susțin că ordonanța de garantare a pachetelor turistice nu rezolvă problema și sunt supărați că au fost făcuți hoți. Banii turiștilor nu vor fi garantați cu adevărat. ANAT sesizează Comisia EuropeanăTotodată, în zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova și Ungaria se va interveni pentru uciderea prin împușcare a porcilor mistreți și a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizați, personal slilvic, cu sprijinul personalului MAI, până la linia frontierei de stat.
Ministerul Apelor și Pădurilor, în calitate de administrator al fondului cinegetic național, urmează să aprobe o cotă suplimentară de intervenție la specia mistreț. Cota deja aprobată însumează 46.632 de mistreți, iar ministerul a pregătit aprobarea unei cote suplimentare de aproape 28.000 de animale care vor fi vânate în plus.
Cotele suplimentare de intervenție pentru specia mistreț aprobate vor fi vânate în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului a ordinului emis de Ministerul Apelor și Pădurilor în acest sens.
CITEȘTE ȘI FOTO Confirmare: Retailerul low-cost japonez cu cea mai rapidă expansiune, ajuns în 5 ani la afaceri de aproape 2 miliarde dolari datorită prețurilor reduse, a intrat în RomâniaAutoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, vineri, un nou bilanț al epidemiei de pestă porcină africană, anunțând că există 547 de focare în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț prezentat miercuri. Potrivit specialiștilor, în timp ce în zona de nord-vest a României, evoluțuia este lentă, ”chiar staționară”, în sud-estul țării ”evoluția bolii este agresivă”.
La nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.