Speriați de prețurile mari și volatile, marii cumpărători mondiali de grâu și-au redus achizițiile în avans dar asta îi face mai expuși la posibilele explozii viitoare ale prețurilor, astfel încât la final vor transfera majorările de prețuri pe seama consumatorilor, care se luptă deja cu inflația alimentelor, transmite Reuters.
Potrivit analiștilor și traderilor consultați de Reuters, importați cumpărători de grâu din Asia, Orientul Mijlociu și Asia fac în prezent achiziții în avans pentru doar două-trei luni, în condițiile în care de obicei cumpărau în avans cantitățile de grâu necesare pentru o perioadă de până la șase luni, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În mod normal, durează câteva luni pentru ca creșterea prețurilor la cereale să ajungă la consumatori, pentru că firmele de morărit au stocuri și pot traversa perioadele de volatilitate a prețurilor. Însă în condițiile în care stocurile se reduc și există puține livrări contractate în avans, consumatorii, în special cei din țările sărace, vor resimți mai rapid impactul exploziei prețurilor.
"Procesatorii de grâu și utilizatorii finali au devenit mai conservatori în achizițiile lor din cauza volatilității pieței. Prețurile pe piața cu amănuntul rămân ridicate și inflația alimentelor este o problemă foarte serioasă", spune Phin Ziebell, economist la National Australia Bank.
Cotațiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins un nivel record în luna martie a anului trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, un mare exportator mondial de grâu, iar evoluțiile meteo nefavorabile din alte regiuni producătoare au dus la diminuarea livrărilor. Între timp cotațiile futures au scăzut cu 48% dar prețurile la contractele cu livrare fizică sunt în continuare ridicate pe fondul incertitudinilor cu privire la evoluțiile din zona Mării Negre precum și cu privire la recolta de grâu a SUA.
În prezent grâul rusesc cu livrare în Asia de Sud-Est se vinde pentru aproximativ 340 de dolari pe tonă. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, grâul din zona Mării Negre se vindea în Asia pentru 260 de dolari pe tonă, subliniază Ole Houe, director la firma de brokeraj agricol IKON Commodities din Sydney. Din cauza prețurilor mari, cumpărătorii nu sunt dispuți să își asume riscul de a cumpăra grâu pentru nevoile viitoare chiar dacă asta îi expune la posibilitatea unor prețuri și mai mari dacă livrările se vor reduce, precizează Ole Houe.
"Există suficient grâu disponibil din regiunea Mării Negre și din Australia și prețurile ar putea să scadă peste trei luni. Dar dacă Rusia va opri exporturile, lucrurile se vor schimba în mod dramatic, și tona de grâu ar putea să se scumpească cu 50 de dolari. Pentru cumpărători, se pare că așteptarea oferă recompense mai mari decât asumarea de poziții forward", spune Ole Houe.
Potrivit analiștilor, firmele de morărit și alți cumpărători de grâu își reduc stocurile de grâu. Datele Departamentului american al Agriculturii (USDA) arată că stocurile mondiale de grâu pentru anul agricol care se va încheia în luna iunie 2023 sunt prognozate să scadă până la 269,34 milioane de tone, de la 276,70 milioane tone în urmă cu un an. Potrivit USDA, stocurile de grâu ale Egiptului, cel mai mare importator mondial, ar urma să scadă până la 3,4 milioane de tone la finele lunii iunie, cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani. De asemenea, stocurile din India, al doilea mare consumator mondial, sunt estimate să ajungă în luna iunie la 12,6 milioane de tone, mai puțin de jumătate față de nivelul stocurilor în urmă cu doi ani.
"Tot ceea ce se întâmplă acum îi forțează pe oamenii să tranzacționeze numai poziții pe termen scurt, mai mult decât de obicei", spune un trader de cereale din Kansas City.