Producția de porumb și floarea-soarelui din acest an va fi mai mică cu 30% față de cea obținută în 2015, a declarat, pentru News.ro, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, care spune că acest lucru se datorează secetei din 2016 care a afectat culturile.
“Producția este mai mică decât anul trecut. Nu am cântărit toată producția obținută de toți fermierii din România, dar estimez că recolta de anul acesta va fi mai mică cu 30% față de cea de anul trecut. Iar la floarea- soarelului tot la fel”, a spus Baciu.
Primele statistici clare în ceea ce privește producția totală de porumb sau de floarea-soarelui vor fi disponibile după 1 decembrie, când se va termina recoltarea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Estimările slabe pentru acest an vin după un an 2015 dificil pentru agricultori.
Deși în ultimii doi ani suprafață cultivată cu porumb a rămas constantă, de circa 2,5 milioane de hectare, fermierii au recoltat anul trecut 8,87 milioane de tone de porumb, în scădere cu 26% față de 2014.
În acest an, culturile recoltate mai târziu au avut de suferit, în special cele de porumb și de floarea-soarelui, ăn timp ce la alte culturi s-au obținut recolte bune.
Astfel, în acest an fermierii au obținut o recoltă-record de grâu, de 8,42 de milioane de tone, în creștere cu 7,3% față de producția obținută în 2015.
De asemenea, producția de rapiță a României a crescut în acest an cu 38%, până la 1,26 milioane tone.
Totuși, România continuă să aibă randamente mult mai slabe comparativ cu statele dezvoltate din vestul Europei la majoritatea culturilor agricole.
Recent, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a afirmat că randamentul agricol al României la culturile de porumb se situează la jumătate față de cel obținut de țările dezvoltate, deși România are un sfert din suprafața agricolă cultivată cu porumb la nivel european.