Întreruperile lanțurilor de aprovizionare și războiul din Ucraina ar putea reduce comerțul mondial cu vin

Întreruperile lanțurilor de aprovizionare și războiul din Ucraina ar putea reduce comerțul mondial cu vin
scris 28 apr 2022

Întreruperile lanțurilor de aprovizionare și războiul din Ucraina ar putea reduce comerțul mondial cu vin, după ce acesta își revenise anul trecut la un nivel record, pe măsură ce țările au relaxat restricțiile legate de coronavirus, a declarat organizația internațională a vinului OIV, transmite Reuters.

Comerțul mondial cu vinuri, măsurat prin exporturile totale, a crescut cu 16% în valoare, până la 34,3 miliarde de euro (36,15 miliarde dolari) și cu 4% în volum, la 111,6 milioane de hectolitri (mhl), ambii indicatori marcând maxime istorice, potrivit Organizației Internaționale a Viilor și Vinului (OIV), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Constanța a devenit placa turnantă pentru mărfurile din Ucraina CITEȘTE ȘI Constanța a devenit placa turnantă pentru mărfurile din Ucraina

Un hectolitru este echivalentul a 133 de sticle standard.

"În 2021, am asistat la o redresare generală a pieței vinului. Adevărata provocare este modul în care sectorul va face față situației din 2022", a declarat Pau Roca, directorul general al OIV, într-o conferință de presă.

După ce pandemia a contribuit la întârzierile logistice și la creșterea costurilor, invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea stimula și mai mult inflația și reduce cererea consumatorilor, a spus el.

Sancțiunile occidentale împotriva Moscovei ar putea afecta comerțul cu Rusia, care a cheltuit anul trecut 949 de milioane de euro pe importuri de vin, mai ales din Italia, Franța și Spania, a adăugat el.

Creșterea de anul trecut a fost determinată de cei mai mari trei exportatori de vin din lume, Spania, Italia și Franța, care au reprezentat puțin peste jumătate din totalul exporturilor, a spus OIV.

Industria vinului din Franța a raportat deja vânzări record la export pentru 2021.

Dintre importatori, Statele Unite au rămas principala destinație din punct de vedere valoric, importurile crescând cu 21%, până la 6,2 miliarde de euro, anul trecut, a spus OIV.

Volumul importurilor SUA a crescut cu 13%, până la 13,9 milioane de hectolitri, depășind Marea Britanie ca al doilea cel mai mare importator din lume, deoarece Brexitul a contribuit la o scădere a importurilor Regatului Unit.

Germania a rămas cel mai mare importator în funcție de volum, cu importuri stabile la 14,5 mil. hectolitri.

Consumul total de vin la nivel mondial a crescut cu 1% în volum, oprind o scădere înregistrată începând cu 2018, legată de o scădere bruscă a cererii chineze ca urmare a unui boom anterior, a spus OIV.

Producția globală din 2021 a fost estimată la 260 de milioane de hectolitri, în scădere cu 1% față de anul precedent, ca urmare a recoltelor de struguri afectate de vreme din Europa de Vest, care au anulat efectul producției record din emisfera sudică. Estimarea este totuși peste intervalul de prognoză inițial de 247,1-253,5 milioane de hectolitri, publicat de OIV în noiembrie, producția italiană fiind revizuită în mod semnificativ în sus.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
ucraina