Norofert, producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, a ajuns într-un deceniu cel mai important producător de fertilizatori organici, după ce în 2013 înregistra o cifră de afaceri modestă, de doar 381.925 lei, cu un profit net de 1.401 lei.
Însă în anii următori, Norofert a cunoscut o creștere exponențială. Până în 2019, cifra de afaceri a ajuns la 14,6 milioane de lei, iar profitul net a sărit la 2,9 milioane de lei, arată o analiză termene.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluția cifrei de afaceri
Anul 2022 a fost cel mai bun din istoria companiei, cu o cifră de afaceri de 67,7 milioane de lei și un profit net de 9,3 milioane de lei. Cu toate acestea, anul 2023 a adus provocări, companiei înregistrând o pierdere de 1,6 milioane de lei, în pofida unei cifre de afaceri de 38,9 milioane de lei.
Activele companiei au crescut semnificativ de-a lungul anilor. De la un total de doar 495.120 lei în 2013, Norofert a ajuns la active de 62.613.386 lei în 2023. Această creștere a fost susținută atât de active imobilizate, cât și de active circulante, reflectând investițiile constante în dezvoltarea afacerii.
Numărul de angajați a crescut constant, de la doar 2 în 2013 la 46 în 2023, indicând expansiunea operațiunilor companiei.
Cota de piață a Norofert a cunoscut și ea o creștere semnificativă. La nivel național, aceasta a crescut de la 0,069% în 2013 la 5,75% în 2022.
Compania este cotată la bursă. Pachetele importante de acțiuni le dețin Ileana Popescu, Vlad Popescu și Marilena Dumitriu.
CITEȘTE ȘI FOTO Șantierul naval Damen Galați construiește primul portavion de drone din Europa Exporturi și importuri
Norofert exportă în Germania, Italia și Statele Unite ale Americii produse ale industriei chimice sau ale industriilor conexe și produse ale regnului vegetal.
Firma importă din China, Danemarca, Egipt, Italia, Marea Britanie și Norvegia.
Produsele importate sunt: mașini și aparate, echipamente electrice și părți ale acestora; ,ateriale plastice și articole din material plastic; cauciuc și articole din cauciuc; și produse ale industriei chimice sau ale industriilor conexe.
Norofert s-a extins în SUA și Brazilia
Norofert a încheiat în această primăvară un contract de distribuție a produselor cu unul dintre cei mai importanți distribuitori din Watertown, în statul american Dakota de Sud. Acordul de distribuție acoperă statele Dakota de Sud, Dakota de Nord și Minessotta.
„Ne-am angajat să continuăm consolidarea prezenței noastre în piața din SUA și am semnat un prim contract cu un distribuitor local important. Pentru a ne concentra resursele și eforturile în mod eficient, am decis să ne axăm pe colaborarea cu un distribuitor specializat în aria noastră de produse, din regiunea Midwest”, spune președintele Consiliului de Administrație Vlad Popescu. „În cadrul acestui contract vom acoperi trei state importante din punct de vedere agricol, angajându-ne să asigurăm loturi demonstrative pentru promovarea produselor noastre precum și expertiza tehnică”, a mai adăugat acesta.
Compania a anunțat și că își extinde operațiunile pe piața din Brazilia, unde vrea să demareze construcția unei fabrici în parteneriat cu Grupul Engenutri, jucător de top din agribusiness, cu 25 de ani de experiență în furnizarea de soluții de nutriție și protecția plantelor.
CITEȘTE ȘI Rompetrol va deschide noi benzinării pe Autostrada A2Asamblarea liniei de producție din Brazilia va începe în noiembrie 2024 și va replica modelul tehnic implementat în Dakota de Sud, SUA.
„Brazilia oferă o oportunitate semnificativă pentru extinderea noastră, având în vedere suprafața vastă de peste 96 de milioane de hectare de teren arabil și creșterea continuă a pieței produselor speciale pentru nutriția plantelor și microorganisme. (… Parteneriatul cu Grupul Engenutri, renumit pentru expertiza sa în produse pe bază de bacterii, ne va permite să aducem tehnologia Norofert în Brazilia, replicând modelul de succes implementat în SUA. În prima etapă, vom omologa 16 produse cu brandul Norofert pentru această nouă piață.”, explică Vlad Popescu.