Canalul magistral Siret-Bărăgan va trece din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor în cea a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a fi inclus în programul național de reabilitare a infrastructurii de irigații, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, care doar în urmă cu jumătate de an anunțase că obiectivul de investiții va fi realizat în parteneriat public-privat.
Premierul Viorica Dăncilă anunțat, la finele lunii iunie, intenția Guvernului de a realiza în regim de parteneriat public-privat alte 8 obiective de investiții, respectiv un aeroport în sudul Bucureștiului, canalul Siret-Bărăgan, două spitale regionale și o bancă de sânge, o fabrică de mijloace de transport electrice, o pârtie de schi în Făgăraș, precum și amenjarea pentru navigație a râurilor Argeș și Dâmbovița.
Noile proiecte ”urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat”, a spus atunci Dăncilă, fără a prezenta detalii despre valoarea acestora sau termenele de realizare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitori redutabili, precum fondatorul Animax, CEO-ul TerraBisco, foștii proprietari 7Card și șeful Certinvest, dar și un ex-secretar de stat în Finanțe își unesc forțele pentru a deveni principali jucători în agriculturăAstăzi, însă, la începutul ședinței de guvern, premierul Dăncilă a arătat că obiectivul de investiții va fi preluat de Ministerul Agriculturii pentru a fi finanțat prin programul de reabilitare a sistemului național de irigații. Guvernul a adoptat și o ordonanță de urgență în vederea schimbării administrării proiectului.
Potrivit Vioricăi Dăncilă, canalul este proiectat pe o lungime de 191 kilometri, pe teritoriul județelor Vrancea, Brăila, Buzău și Ialomița, proiectul urmând a fi derulat în două etape.
Prima etapă a investiției va avea în vedere 51,5 kilometri de canal, în județul Vrancea, și va permite folosirea sistemului de irigații pe o suprafață de aproximativ 120.000 de hectare.