Guvernul ia în calcul să interzică exportul de buștean în spațiul extracomunitar, dar din păcate, Comisia Europeană nu permite același lucru și în spațiul intracomunitar, indiferent de tipul de export, a declarat, joi seara, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.
"De când am venit la minister am pus colegii din Direcția Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buștean în spațiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buștean sau orice alt tip de export în spațiul intracomunitar. Dar este important, pentru că și acolo, în spațiul extracomunitar, pleacă cantități însemnate de lemn. Eu cred că toată România, toți cetățenii și toate entitățile din această țară ar trebui să-și dorească să funcționeze IFN-ul (Inventarul Forestier Național - n. r.). Oricum, suntem țara din Europa care are cea mai scurtă perioadă de viață pentru IFN. Țările nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani. Pentru noi este atât de important acest IFN pentru că ne dă date pe baza cărora putem să ne facem strategia forestieră națională sau orice altă politică publică în domeniul pădurii. Statul român pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal - n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulțim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm", a spus Alexe, la Digi 24, citat de Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat care este părerea sa despre Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, ministrul de resort a susținut ideea că "este loc de mult mai bine".
Înainte de a fi condamnat și încarcerat, fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a depus la Parlament un proiect de lege prin care propune interzicerea exportului de lemne, fie trunchiuri, cherestea sau lemn de foc, începând cu anul 2020 și pe o perioadă de 10 ani.
Proiectul a trecut tacit de Senat la finele lunii octombrie și a fost transmis pentru dezbatere Camerei Deputaților, unde pe lângă proiectul lui Dragnea, alte 5 proiecte de interzicere a exportului de lemne așteaptă o decizie, 4 dintre ele primind rapoarte negative.