Ministerul Agriculturii va schimba regulile privind cumpărarea terenurilor agricole, urmând, printre altele, să condițoneze vânzarea doar către cei care se ocupă de agricultură, în special către tineril fermieri, interzicând însă revânzarea pentru o anumită perioadă.
Înainte să fie prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Documentul conținând toate modificările poate fi furnizat abonaților Profit Insider, la cerere trimisă pe adresa de e-mail [email protected]
Ministerul se află în proces de revizuire a legislației naționale privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Specialiștii ministerului s-au întâlnit deja cu reprezentanții structurilor asociative din domeniul agricol, în cadrul cărora au fost propuse câteva măsuri de reglementare a pieței funciare din România, care să fie cuprinse în noua legislație.
Potrivit unui document oficial prezentat acum de Profit.ro, prima dintre măsuri este ”condiționarea achiziției terenurilor agricole și stabilirea criteriilor de prioritizare în favoarea persoanelor care desfășoară activități agricole, inclusiv sprijinirea tinerilor fermieri pentru înființarea exploatațiilor agricole viabile economic”.
CITEȘTE ȘI Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptareO altă măsură avută în vedere constă în ”stabilirea unor condiții privind utilizarea terenului agricol (în sensul menținerii destinației agricole) și interdicția revânzării acestuia pentru o anumită perioadă”.
Date oficiale actualizate indică faptul că, de la data liberalizării vânzării terenurilor agricole către străini, în 2014, ofertele de vânzare anuale, calculate la suprafață, s-au triplat în ultimii doi ani.
Astfel, în 2014 au fost înregistrate 45.646 de oferte de vânzare, reprezentând peste 58.000 de hectare de teren agricol, iar autoritățile au emis peste 8.000 de avize finale de încheiere a tranzacțiilor.
CITEȘTE ȘI Firme specializate vor negocia angajarea zilierilor, iar durata permisă de muncă pentru aceștia va fi dublatăAnul trecut, în schimb, numărul ofertelor de vânzare a fost de peste 140.000, însumând terenuri de peste 144.000 hectare, iar avizele emise pentru încheierea contractelor au depășit 48.000.
Totodată, doar anul acesta, până la finele lunii septembrie, au fost emise peste 34.000 de avize de vânzare, pentru peste 100.000 de oferte de vânzare a circa 110.000 hectare de terenuri agricole.
Comisia Europeană (CE) a publicat recent un ghid menit să ajute statele membre să-și protejeze terenurile agricole de amenințări, subliniind statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să restricționeze vânzările de terenuri agricole pentru a prezerva comunitățile agricole și pentru a promova o agricultură sustenabilă.
Problema terenurilor cumpărate de străini pare să fie una comună a tuturor partidelor, liderul PSD, Liviu Dragnea, declarând, la finele lunii august, că autoritățile vor redacta un proiect de lege privind tranzacționarea terenurilor agricole, prin care să ajute în primul rând românii să cumpere terenuri, ministrul Agriculturii adăugând atunci că piața funciară "s-a agitat" în unele județe din vestul și sudul țării, cu peste 2.000 de cereri de terenuri pe județ.
Discuții pe tema schimbării vânzării terenurilor agricole, în condițiile în care tot mai multe sunt cumpărate de cetățeni străini, au fost inițiate încă din toamna anului trecut, Profit.ro prezentând atunci condițiile avute în vedere la acea dată pentru firmele și persoanele fizice din spațiul european.