Guvernul extinde măsura de suspendare la anumite credite și la executările silite ale fermierilor

Guvernul extinde măsura de suspendare la anumite credite și la executările silite ale fermierilor
scris 9 oct 2024

Fermierii din România care au un proces verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023 și 2024 vor beneficia de suspendarea de drept, până la finalul anului viitor, a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% +ROBOR, a ratelor restante precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente, precum și de suspendarea executărilor silite pentru datorii către instituții bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de inputuri, conform unei ordonanțe de urgență adoptată azi de către Guvern.

Adoptăm azi noi soluții pentru susținerea producătorilor agricoli. Extindem programul Creditul fermierului, unde acoperim partea de dobândă ce reprezintă ROBOR la 3 luni. Acum, permitem și plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitori de materii prime, inputurile, precum și pentru culturi agricole calamitate”, a anunțat premierul Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful Executivului a arătat că va fi majorat și bugetul schemei cu 400 de milioane de lei, ajungândus-se la un total de peste 1,85 miliarde lei. De scehmă ar urma să benificieri în jur de 7.500 de fermieri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ DOCUMENT Legea dezvoltărilor imobiliare va fi modificată după model francez. Limită de avans cerută cumpărătorului și asigurare pentru dezvoltatori CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Legea dezvoltărilor imobiliare va fi modificată după model francez. Limită de avans cerută cumpărătorului și asigurare pentru dezvoltatori

Astfel, producătorii agricoli afectați de secetă vor putea solicita suspendarea rambursării datoriilor, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, până la finele anului 2025, pentru contractele de credit sau de leasing încheiate cu bănci sau instituții financiare nebancare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

„Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024 (…) însoțită de copia proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anilor 2022, 2023 și 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024”, se arată în ordonanță.

O altă condiție pe care fermierii trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de măsura de suspendare a ratelo”Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024 (…) însoțită de copia proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anilor 2022, 2023 și 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024″, se arată în document.

Pentru a beneficia de măsura de suspendare a ratelor, o altă condiție pe care fermierii trebuie să o îndeplinească este ca dobânda la credite, percepută de către creditor, să fie mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare. Pe de altă parte, creditorii instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la înființarea și producția agricolă vegetală nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025, potrivit proiectului.

Decizia de a implementa aceste măsuri a fost luată din cauza faptului că fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel național, încă din 2023, confimată și prin analizele și informările realizate de către Administrația Națională de Meteorologie, spun inițiatorii proiectului. „În contextul caracterizat de efectele resimțite în sectorul agricol ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei începând cu luna februarie a anului 2022, precum și faptul că în anul 2023 fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel național, și care a afectat suprafețe semnificative cu culturi/plantații producând pagube însemnate la nivelul recoltelor obținute în anul 2023 pe aceste suprafețe, a fost adoptată Ordonanța de urgență a Guvernului nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în proiectul de ordonanță.

CONFIRMARE FOTO City Grill cumpără un mare lanț local de restaurante. Iese în afara Bucureștiului CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO City Grill cumpără un mare lanț local de restaurante. Iese în afara Bucureștiului

De asemenea, s-a constatat că agricultura din România continuă să se confrunte și în anul agricol 2024 cu o lipsă semnificativă de precipitații care a indus fenomenul de secetă pedologică accentuată pe areale agricole extinse la nivel național, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei, vestul Banatului și Crișanei. „Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înființate în toamna anului 2023, fiind afectate de seceta pedologică și/sau grindina puternică în procenter este ca dobânda la credite, percepută de către creditor, să fie mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.

Pe de altă parte, creditorii instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la înființarea și producția agricolă vegetală nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025, potrivit proiectului.

Decizia de a implementa aceste măsuri a fost luată din cauza faptului că fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel național, încă din 2023, confimată și prin analizele și informările realizate de către Administrația Națională de Meteorologie.

„În contextul caracterizat de efectele resimțite în sectorul agricol ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei începând cu luna februarie a anului 2022, precum și faptul că în anul 2023 fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel național, și care a afectat suprafețe semnificative cu culturi/plantații producând pagube însemnate la nivelul recoltelor obținute în anul 2023 pe aceste suprafețe, a fost adoptată Ordonanța de urgență a Guvernului nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în proiect.

De asemenea, s-a constatat că agricultura din România continuă să se confrunte și în anul agricol 2024 cu o lipsă semnificativă de precipitații care a indus fenomenul de secetă pedologică accentuată pe areale agricole extinse la nivel național, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei, vestul Banatului și Crișanei.

„Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înființate în toamna anului 2023, fiind afectate de seceta pedologică și/sau grindina puternică în procente de 70% – 100%, culturile grâu, orz, orzoaică, ovăz, rapiță. Totodată, primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie, iar din punct de vedere pluviometric, local în nordul, centrul, estul, vestul și sudul țării, căderile de grindină și cantitățile de apă mai însemnate căzute în intervale scurte de timp, asociate cu intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, au afectat prin ruperea ramurilor, scuturarea fructelor, aparat foliar rupt/perforat/sfâșiat, culturi înființate în primăvara anului 2024, în special de porumb și de floarea-soarelui”, se mai arată în proiect.

Amnistia fiscală: ANAF a trimis o scrisoare de informare despre ștergerea datoriilor. Cum se aplică CITEȘTE ȘI Amnistia fiscală: ANAF a trimis o scrisoare de informare despre ștergerea datoriilor. Cum se aplică

În urma centralizării datelor privind fermierii care au depus înștiințări cu suprafețele și culturile afectate, la nivelul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul MADR, pentru culturile din toamna anului 2023, un număr de peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea și evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru suprafața de peste 320.000 hectare, din care peste 200.000 hectare cu grâu.

Cea mai mare parte a acestor suprafețe sunt afectate până la calamitate totală, cu procente cuprinse între 50% și 100%, se arată în document.

Pentru celelalte culturi din primăvara anului 2024 în special porumb și floarea soarelui, plante perene, plantații pomicole, plantații viticole sunt înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea și evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafață totală la nivel național, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.

viewscnt
Afla mai multe despre
rate
bănci
execiutare
silita
fermier
sueopndare
barbu
agricultură