FOTO Tranzacție - Cramele Recaș intră în casa de vinuri Tenuta Odobești

FOTO Tranzacție - Cramele Recaș intră în casa de vinuri Tenuta Odobești
scris 26 iul 2024

Producătorul român de vin Cramele Recaș, companie înființată în 1991, a intrat în acționariatul casei de vinuri Tenuta Odobești, deținută până la acest moment integral de antreprenorul italian Mosconi Fabrizio.

Tenuta Odobești a fost fondată în 2006 și este una dintre cele mai importante crame din regiunea viticolă din Vrancea.

Urmărește-ne și pe Google News
Jumătate din podgoriile lumii, amenințate de încălzirea globală cu 2 grade Celsius CITEȘTE ȘI Jumătate din podgoriile lumii, amenințate de încălzirea globală cu 2 grade Celsius
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cramele Recaș exploatează o suprafață de aproximativ 1.200 de hectare de viță de vie situate în Recaș, beneficiind de o capacitate de producție și stocare de circa 35.000.000 de litri pe an.

Are parteneriate in mai multe țări, printre care Olanda, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Japonia, Norvegia, Belgia, Irlanda, Coreea de Sud, Australia, Spania, Cehia, Slovacia, Ungaria.

În 2020 a fost anunțat că Cramele Recaș se află în negocieri cu o firmă italiană pentru cumpărarea a 60 de ha de teren pe care urmează să cultive noi plantații viticole. Acestea se vor adăuga celor 1.150 de ha din podgoriile Recaș și Miniș, situate în județele Timiș și Arad pe care compania își desfășoară în prezent activitatea.

Peste 25 de soiuri de struguri sunt exploatate anual aici, iar din ele se produc vinuri pentru cele 45 de mărci comerciale distribuite atât în țară, cât și în străinătate.

FOTO Tranzacție - Cramele Recaș intră în casa de vinuri Tenuta Odobești

Investițiile din fonduri proprii făcute în 2019 s-au ridicat la 4 milioane de euro, de altfel o sumă investită constant în ultimii 10 ani.  De la privatizarea companiei, în urmă cu mai bine de 20 de ani, și până acum, numai în complexul de vinificație au fost făcute investiții de aproximativ 30 de milioane de euro.

Tot în 2019, capacitatea de procesare și depozitare a crescut cu 3 milioane de litri, ceea ce a făcut ca în prezent compania să aibă o capacitate de procesare de 32 de milioane de litri pe an. În plus, capacitatea stației de epurare a fost dublată, de la 300 la 600 de mc/zi.

Suprafața pe care „Cramele Recaș” cultivă vie a crescut anul trecut cu 30 de hectare, noul lot aflându-se la Izvin, în județul Timiș. 

Compania Cramele Recaș este deținută de investitorul britanic Philip Andrew Cox și de Elvira Cox (30%), de Gheorghe și Lia Iova (31%) și de Ioan și Maria Georgiu (31%), iar restul participațiilor aparțin unor acționari mai mici. Philip Andrew Cox (48 de ani) a venit în România în 1991 și, inițial, a lucrat în distribuția de bere, ulterior reorientându-se către producția și distribuția de vin. El a investit în cele din urmă, în 1998, în Cramele Recaș. Cei doi parteneri români - Gheorghe Iova (57 de ani) și Ioan Georgiu (57 de ani) - conduceau echipa de la Cramele Recaș în momentul în care englezul a decis să investească acolo și, astfel, cei trei au devenit asociați.

viewscnt
Afla mai multe despre
cramele recaș
vin