Fermierii australieni scot din pământ milioane de butuci de vie pe fondul superofertei de vin

Fermierii australieni scot din pământ milioane de butuci de vie pe fondul superofertei de vin
scris 11 mar 2024

Milioane de butuci de vie sunt distruși în Australia și alte zeci de milioane urmează să fie scoși din pământ pentru a rezolva problema supraproducției de vin care a dus la scăderea prețului strugurilor și amenință mijloacele de trei ale viticultorilor, transmite Reuters.

Scăderea consumului de vin la nivel mondial a afectat dur Australia, în condițiile în care cererea a scăzut cel mai puternic pentru soiurile ieftin de vin roșu care reprezintă cea mai mare parte a producției de vin a Australiei, în timp ce, în paralel, a scăzut cererea de vin în China, piața pe care Australia s-a bazat pentru creștere până în ultimii ani, scrie Adevărul.

Urmărește-ne și pe Google News
Euro Vial Residence achiziționează șase hectare de teren în Constanța, într-o tranzacție de 6,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI Euro Vial Residence achiziționează șase hectare de teren în Constanța, într-o tranzacție de 6,5 milioane de euro

Australia, al cincilea mare exportator mondial de vin, avea în depozit la mijlocul lui 2023 aproximativ două miliarde de litri de vin, cea mai mare cantitate din istoria recentă, iar o parte din acest vin se strică pe măsură ce proprietarii se grăbesc să scape de el cu orice preț.

"Există o limită când vine vorba de continuarea unei culturi de pe urma căreia pierzi bani", spune James Cremasco, viticultor la a patra generație, în timp ce privește cum excavatoarele scot butucii de vie pe care bunicul său i-a plantat în apropiere de orașul Griffith, din sud-estul Australiei.

Aproximativ două treimi dintre viile din Australia sunt cultivate în zone irigate din interiorul țării, cum este și Griffith, unde peisajul este modelat de tehnicile de cultivare a viei aduse de imigranții italieni care au ajuns în anii 1950.

Pe măsură ce marii producători de vin din Australia precum Treasury Wines și Accolade Wines se reorientează spre sticle mai scumpe de vin, care se vând mai bine, viticultorii din Griffith au probleme iar strugurii rămân neculeși.

"Ai senzația sfârșitului unei ere. Este greu pentru un viticultor să se uite pe geam și să vadă o grămadă de praf în locul butucilor de vie care erau acolo de când își aduce aminte", spune și Andrew Calabria, a treia generație de viticultori și proprietarul producătorului de vin Calabria Wines. În apropiere, rămășițele a 1,1 milioane de butuci de vie, care odată formau una dintre cele mai mari plantații de vie din Australia, sunt puse în grămezi care se întind atât cât vezi cu ochii.

Cel mai mult au avut de suferit vinurile roșii. În regiuni precum Griffith, prețurile la struguri au scăzut până la o medie de 304 dolari australieni (200 de dolari SUA) pe tonă anul trecut, cel mai redus nivel din ultimele decenii, de la o medie de 659 dolari australieni pe tonă în 2020, arată datele organizației profesionale Wine Australia.

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, va reveni în consiliul de administrație al producătorului ChatGPT împreună cu trei noi directori CITEȘTE ȘI Directorul general al OpenAI, Sam Altman, va reveni în consiliul de administrație al producătorului ChatGPT împreună cu trei noi directori

Guvernul australian, care se așteaptă la prețuri mici și în acest an, recunoaște că viticultorii se confruntă cu provocări serioase și este angajat să sprijine sectorul, însă mulți viticultori spun că autoritățile ar putea să facă mai mult.

Pentru a echilibra piața și a impulsiona prețurile, până la un sfert dintre viile amplasate în zone precum Griffith trebuie defrișate, spune Jeremy Cass, președintele organizației profesionale Riverina Winegrape Growers. Reuters a calculat că asta ar însemna distrugerea a peste 20 de milioane de butuci de vie de pe o suprafață de 12.000 de hectare, sau aproximativ 8% din suprafața totală cultivată cu viță de vie din Australia.

Situația este similară în alte regiuni.

"Dacă jumătate dintre viile din Australia ar fi defrișate, ar putea să nu fie suficient pentru a rezolva problema supraproducției", susține un producător de vin din vestul Australiei.

La rândul său, Tim Mableson, analist la KPMG, estimează că peste 20.000 de hectare de vie trebuie eliminate la nivel național.

Chile, Franța și SUA se numără printre alți mari producători de vin care se luptă cu problema producției, și chiar și zone viticole renumite precum Bordeaux au recurs la defrișare a mii de hectare de vie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
australia
butuci