Fermierii ar putea primi un ajutor de minimis de 7,5 milioane lei prin programul de susținere a producției de usturoi

Fermierii ar putea primi un ajutor de minimis de 7,5 milioane lei prin programul de susținere a producției de usturoi
scris 12 feb 2020

Fermierii ar putea primi un ajutor de minimis de 7,5 milioane lei (1,57 milioane euro) prin programul de susținere a producției de usturoi, potrivit unui proiect de Hotărâre privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.

”Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020, sunt în sumă de maximum 7,5 milioane lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 1,57 milioane euro și se asigură din bugetul pe anul 2020, repartizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, arată proiectul consultat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.248,8 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, fără a depăși valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3, alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacție: Compania daneză Givesco preia grupul Sam Mills, controlat de \ CITEȘTE ȘI Tranzacție: Compania daneză Givesco preia grupul Sam Mills, controlat de "regele morăritului" Ioan Arcadie, deținătorul brandurilor Tortilla Chips și Pasta d'oro

În situația în care, după centralizarea tuturor situațiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis, se constată depășirea sumei maxime prevăzute, valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar poate fi redusă în vederea încadrării în buget, spun autorii proiectului.

În anul de cerere 2020, valorificarea producției de usturoi se face în perioada 1 iulie - 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producției se depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București până la data de 27 noiembrie.

”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București, efectuează inspecții în teren, pe parcursul perioadei de vegetație a culturilor de usturoi și verifică permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri de către beneficiarii sumelor reprezentând sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis”, arată documentul.

Procedura de inspecție și verificare se realizează de către structura cu atribuții în inspecții tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Controlul respectării normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor se face de către inspectorii fitosanitari oficiali care au în atribuții efectuarea controalelor oficiale și alte activități oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
usturoi