Egiptul a trimis în România 1.100 tone de cartofi cu o bacterie

Egiptul a trimis în România 1.100 tone de cartofi cu o bacterie
scris 10 apr 2018

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat marți că, în urma acțiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi din Egipt, care au primit interdicția de a intra în țară prin portul Constanța, deoarece, conform analizelor de laborator, a fost depistată prezența bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

”Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător și, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului și a apelor de suprafață cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum și din cartofii deteriorați și evacuați ca resturi menajere”, arată Ministerul Agriculturii.

Urmărește-ne și pe Google News

Tuberculii de cartof au fost prelevați în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al provenind din Egipt, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea prin care firme specializate vor negocia angajarea zilierilor a fost promulgată. Durata permisă de muncă pentru zilieri va fi dublată CITEȘTE ȘI Legea prin care firme specializate vor negocia angajarea zilierilor a fost promulgată. Durata permisă de muncă pentru zilieri va fi dublată

”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă o exigență sporită pentru protejarea spațiului românesc privind prevenirea introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire și eradicarea organismelor dăunătoare”, a informat Ministerul Agriculturii.

Măsura interdicției a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.

”În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului”, spun oficialii instituției.    

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
cartofi
egipt