Dan Lăzărescu se duce spre 6 mil. euro cu vânzările de alimente produse din semințe de cânepă

Dan Lăzărescu se duce spre 6 mil. euro cu vânzările de alimente produse din semințe de cânepă

Sursa foto: www.hempourworld.org

scris 23 ian 2016

Producătorul de alimente din semințe de cânepă Canah International, deținut de omul de afaceri Dan Lăzărescu, mizează în acest an pe afaceri de 6 milioane euro, în urcare cu 11% față de 2015, pe baza creșterii cererii pe piața românească și a vânzărilor online. Aproape 90% din afacere se bazează pe exporturi.

Dan Lăzărescu, proprietarul fabricii situate în Salonta, județul Bihor, a declarat pentru Profit.ro, că a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 5,4 milioane de euro și o rată a profitului de 22%, adică de aproape 1,2 milioane de euro. Pentru anul în curs, țintele sunt ambițioase, omul de afaceri prognozând afaceri de 6 milioane de euro și o rată a profitului de 24%, respectiv 1,4 milioane de euro. 

Urmărește-ne și pe Google News

La Salonta producția este integrată, adică sub același acoperiș se obțin toate produsele alimentare din semințe de cânepă (ecologice și convenționale) pornind de la ulei de cânepă, făină, semințe decorticate la fibre sau batoane. De altfel, în momentul în care a pornit acest business, Dan Lăzărescu a mizat pe utilizările multiple ale cânepii (de la nutriție și medicină alternativă la industria auto și textile), însă a decis să se concentreze pe producția alimentară. 

Anul trecut, firma Canah International a procesat 1.600 de tone de semințe, cu 16% mai mult față de 2014, atunci când volumul s-a ridicat la 1.350 de tone.

Cu toate că, la începutul anilor '90, România avea o producție însemnată de cânepă - obținută de pe aproximativ 30.000 de hectare -  astăzi doar puțin peste 700 de hectare mai sunt cultivate cu această plantă. Din acest motiv, cea mai mare parte a semințelor care sunt procesate vin din import, din statele membre UE și din China. Dan Lăzărescu a explicat că numai 100-150 de tone provin din România, restul fiind importat, unul dintre furnizori fiind olandezii de la Hempflax.

Antreprenorul spune că principalele motoare ale creșterii vor fi piața din România, dar și lansarea de noi produse pentru segmentul online. De altfel, principalele investiții din acest an, estimate la 600.000-800.000 de euro, vor fi direcționate către dezvoltarea de noi produse, achiziții de utilaje și extinderea spațiilor de depozitare.

Magiunul de prune Topoloveni, recunoscut ca produs tradițional în România CITEȘTE ȘI Magiunul de prune Topoloveni, recunoscut ca produs tradițional în România

Produsele din semințe de cânepă, precum uleiul, sunt mai cunoscute în afara României, astfe că exporturile au pondere dominantă, de 87% din vânzări. Principalele țări de export sunt Marea Britanie, Olanda și Statele Unite. Vânzările în România au reprezentat 13% din afaceri anul trecut, însă antreprenorul speră ca acestea să ajungă la 16% anul acesta.

Lăzărescu mai vrea ca produsele Canah International, aflate acum în magazinele de specialitate, să ajungă în acest an și pe rafturile hypermarketurilor Auchan și Selgros.

Canah International este al treilea business dezvoltat de Dan Lăzărescu. El este cunoscut pentru că, în anii '90, a pus bazele firmei de serivicii medicale Rombel Medical (devenită Medicover) și companiei de IT Total Soft. După exit-urile din aceste afaceri, la jumătatea anilor 2000, s-a concentrat pe această nișă a procesării semințelor de cânepă. Fabrica de la Salonta a fost construită în 2006, cu fonduri SAPARD în valoare de 1,7 milioane de euro. În 2014, Canah Internațional avea 28 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan lazarescu
canah international
procesare canepa