În România, nu se mai găsesc oameni care să conducă tractoarele. Fermierii au transmis ministrului Agriculturii un memoriu prin care arată că este nevoie urgentă de circa 300-400 de tractoriști, pentru a nu fi afectată producția agricolă.
Specialiștii arată că s-a ajuns în această situație din mai multe motive.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primul rând, tinerii, cei care ar putea veni din spate, nu sunt atrași de acest domeniu și preferă să plece în străinătate, îndreaptându-se către alte domenii, cum ar fi construcțiile, informează Digi 24.
În schimb, tractoriștii mai în vârstă, care au experiență, se feresc de utilajele noi, performante, pentru că au devenit foarte computerizate.
Tractoarele fabricate recent costă cel puțin 200 de mii de euro și sunt dotate cu tot felul de manetele hidraulice, cu butoane de cuplare la sateliți sau pentru autocontrolul brațelor de care este agățat plugul. Însă totul este coordonat prin computerul de bord pentru care este necesară limba engleză, pe care tractoriștii mai în vârstă nu o stăpânesc.
Disperați că nu găsesc angajați, fermierii au solicitat liceelor din mediul rural să înființeze secții speciale în care tinerii să învețe să conducă tractoarele, practica fiind făcută chiar agenții economici care au avut această inițiativă, fiind direct interesați.
Din păcate, însă, tinerii care-și doresc să practice această meserie sunt foarte puțini. Ba chiar, dintre absolvenții din trei generații, deja, ai Liceului Cobadin, județul Constanța, niciunul nu a dorit să se angajeze, deși oferte au existat chiar la agenții economici la care au făcut practica. „ Li se pare o meserie grea”, a declarat directoarea liceului, Mariana Grassu
Fermierii însă îi contrazic pe tinerii absolvenți. „Cabina este climatizată, nu este zgomot, tractorul setat corect merge singur, doar la capăt i se mai fac niște manevre, și poate nici atât. Deci, munca nu este chiar atât de grea”, spune Marius Țăroiu, unul dintre fermierii care susțin demersul educațional pentru pregătirea tinerilor în domeniul agriculturii.
Mai mult, fermierii din Dobrogea spun că tractoriștii au salarii de minimum 3.000 de lei, dar acestea pot ajunge și la 6.000 de lei pe lună, plus diferite bonusuri.
Cu toate acestea, criza forței de muncă este din ce în ce mai accentuată în acest domeniu, riscând să aducă mari prejudicii agriculturii românești.