Cotația grâului scade, după prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră

Cotația grâului scade, după prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră
scris 19 mai 2023

Cotația grâului pe plan global a scăzut și mai mult, după ce extinderea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră a atenuat temerile privind aprovizionarea pe plan mondial, transmite Reuters.

Cotația grâului la bursa de cereale de la Chicago (CBOT) a scăzut joi cu 2%, la 6,25 dolari per bushel, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, și după un declin de peste 3% înregistrat miercuri, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Agricover își anunță eșecul - nu vine la bursă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Agricover își anunță eșecul - nu vine la bursă

"În final, extinderea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră este o veste extraordinară, se evită cel mai sever scenariu, al anulării acordului. Ținând cont că în mod repetat Rusia și-a exprimat insatisfacția privind acordul, extinderea a venit ca o surpriză pe piețe iar, ca rezultat, cotația grâului a scăzut semnificativ după anunț", a apreciat analistul Paul Joules de la Rabobank.

Ucraina ar fi vrut extinderea acordului pe o perioadă mai îndelungată și se mențin incertitudinile privind viitorul acordului după cele două luni, ceea ce ar afecta perspectivele sectorului agricol ucrainean.

"Ținând cont de perioada scurtă de extindere, piața va trebui să continue să facă față incertitudinilor referitoare la ce se va întâmpla în viitor. Când a fost prima dată implementat acordul, ideea era să funcționeze o perioadă de 120 de zile", susțin analiștii de la ING.

Semnat în iulie anul trecut între Națiunile Unite, Ucraina, Rusia și Turcia, acordul a permis să fie exportate în ultimele zece luni peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene.

Acordul, care a permis astfel atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de război, mai fusese reînnoit înainte pentru 60 de zile, pe data de 19 martie.

Teoretic, prelungirile sunt menite să fie valabile 120 de zile, însă Rusia a spus că acceptă o prelungire de numai 60 de zile.

Moscova afirmă că, dacă exporturile de cereale ucrainene au putut fi reluate, exporturile de îngrășăminte și de produse alimentare rusești rămân blocate de obstacole legate de sancțiunile impuse Rusiei de țările occidentale după declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
marea neagra