Indiferent dacă este servit cu unt sau cu sos hollandaise, în mod normal sparanghelul care ajunge în farfuriile europenilor anunță venirea primăverii, transmite AFP.
Însă în acest an, sparanghelul riscă să devină o raritate pe mese din cauza unei penurii de muncitori sezonieri care să se ocupe de recoltare, în contextul restricțiilor de circulație impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus, scrie Agerpres.
O mare parte dintre acești muncitori sezonieri vin din Europa de Est.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În acest moment nu avem decât 10 muncitori sezonieri. Am avea nevoie de aproximativ 60 de persoane care să muncească în regim full time pentru a strânge toată recolta", spune Thomas Syring, proprietarul unei exploatații agricole la Beelitz, o localitate din apropiere de Berlin renumită pentru sparanghelul său. "Pentru noi, fermierii, situația este foarte tensionată în acest moment", susține Thomas Syring, ale cărui câmpuri sunt practic goale de câteva zile.
Doar câțiva muncitori sezonieri lucrează în acest moment pe această exploatație agricolă de 900 de hectare, pregătindu-se să recolteze sparanghelul. Acești muncitori sezonieri, majoritatea români, nu pot să ajungă în Germania pe cale terestră, blocată după închiderea frontierelor austriacă și ungară, măsuri decise în ultimele săptămâni pentru a ține sub control pandemia de coronavirus.
Această situație nu este un caz izolat în condițiile în care doar jumătate dintre cei 5.000 de muncitori sezonieri care în mod normal lucrează în această regiune din Germania în această perioadă a anului sunt acum prezenți la fața locului, susțin organizațiile locale de producători agricoli.
Germania primește în fiecare an aproximativ 300.000 de muncitori sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România și Polonia, subliniază Udo Hemerling, secretarul general al DBV, principalul sindicat agricol din Germania.