Liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a cerut oficialilor guvernamentali să se asigure că țintele de producție de cereale sunt îndeplinite "imperativ", a declarat presa de stat, pe fondul unor informații potrivit cărora penuria de alimente se înrăutățește în această țară izolată, informează AFP.
Kim "a cerut cu ardoare să se atingă fără greșeală obiectivul de producție de cereale din acest an" la o întâlnire cheie a partidului, a relatat agenția oficială de știri KCNA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Pentru a crește producția agricolă națională, trebuie depuse eforturi pentru depășirea dezechilibrelor în orientarea agriculturii... și este important să ne concentrăm pe creșterea randamentului la hectar în toate exploatările", adaugă presa nord-coreeană.
Kim a cerut deja luni o "transformare fundamentală" a producției agricole a țării, scrie News.ro.
Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare și supusă multiplelor sancțiuni din cauza programelor sale de arme, a depus eforturi mult timp pentru a asigura hrana.
De asemenea, a fost supusă de la începutul anului 2020 unei blocade stricte autoimpuse pentru a reduce pandemia de Covid-19 și a reluat anumite schimburi cu China abia anul trecut.
Potrivit Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud, în Coreea de Nord au fost raportate decese din cauza foametei.
"Credem că lipsa de alimente acolo este serioasă", a avertizat Koo Byoung-sam, purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean, la sfârșitul lunii februarie, adăugând că Phenianul pare să fi cerut ajutor de la Programul Alimentar Mondial.
Coreea de Nord este criticată pe scară largă pentru că acordă prioritate programelor sale militare față de asigurarea unei aprovizionări adecvate cu alimente pentru populația sa.
În 2021, Kim a făcut rare referiri la aceste dificultăți, declarând că situația alimentară din Nord devine "tensionată" și a avertizat oamenii să se pregătească pentru "cel mai rău scenariu".
În același an, postul public KCTV a recunoscut că țara se confruntă cu o "criză alimentară".
Kim a subliniat, de asemenea, securitatea alimentară și dezvoltarea în discursul său, subliniind programul său pentru 2022.
Țara a fost afectată periodic de foamete, dintre care una, în anii 1990, a ucis sute de mii - unele estimări sunt chiar de milioane.
Este foarte vulnerabilă la dezastrele naturale, inclusiv la inundații și secetă, din cauza lipsei cronice de infrastructură, dar și a defrișărilor și a deceniilor de guvernare proastă.