Portul Constanța a expediat 29,4 milioane de tone de cereale în primele zece luni ale acestui an, în condițiile în care cerealele ucrainene au fost responsabile pentru 40% din volumul total, au declarat reprezentanți ai autorității portuare pentru Reuters.
Precedentul record privind cantitățile de cereale expediate într-un an prin portul Constanța este de puțin peste 25 milioane de tone, scrie Agerpres.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale iar portul Constanța a devenit cea mai importantă rută alternativă de export pentru Ucraina, după invazia rusească de anul trecut. Cerealele ucrainene ajung în Constanța pe cale rutieră, feroviară și cu barjele pe Dunăre.
În perioada ianuarie-octombrie 2023, Ucraina a expediat 11,7 milioane de tone de cereale prin portul Constanța, în creștere de la 10,5 milioane de tone până la finele lunii septembrie, și o cantitate de 8,6 milioane de tone pe întreg parcursul anului 2022.
Însă în ultimele luni tranzitul cerealelor ucrainene s-a redus, după ce Rusia a atacat în repetate rânduri porturile ucrainene de la Dunăre, iar punctele de trecere a frontierei Ucrainei cu Polonia și Slovacia au fost blocate de transportatorii rutieri locali care vor să fie introduse restricții pentru camionagii ucraineni.
O sursă guvernamentală a dezvăluit pentru Reuters că acum portul Constanța are capacitatea logistică de a expedia 40 de milioane de tone de cereale pe an.
Guvernul de la București a anunțat că în lunile următoare intenționează să dubleze capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene, până la patru milioane de tone pe lună, grație investițiilor făcute în infrastructurile din Constanța și de pe Dunăre.
Operatorii portuari au investit și ei în echipamente destinate creșterii vitezei de încărcare/descărcare. Însă cerealele din Ucraina concurează pentru spațiu în portul Constanța, care în mod tradițional gestionează exporturile de cereale ale României precum și cele ale țărilor vecine fără ieșire la mare, precum Ungaria și Serbia.
La începutul acestei săptămâni, ONU a avertizat că este posibil ca în următorii ani producția de grâu a Ucrainei să nu poată să acopere cererea internă și exporturile, dacă ruta de export prin Marea Neagră rămâne blocată și vor continua atacurile asupra infrastructurilor agro-alimentare.