Cea mai slabă recoltă de grâu, în Italia, din ultimul deceniu

Cea mai slabă recoltă de grâu, în Italia, din ultimul deceniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Producția de grâu dur va scădea în Italia, în acest an, la sub 3,5 milioane de tone, devenind cea mai mică din ultimii 10 ani, din cauza reducerii suprafețelor cultivate, cauzată de concurența neloială a produselor străine, și a secetei care a afectat regiunile din sudul Italiei, informează Corriere della Sera.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Aceasta este prima estimare cu o lună înainte de începerea treieratului, publicată de Consorzi Agrari d’Italia.

Culturile agricole din Rusia, cel mai mare exportator de grâu, afectate grav de diferențele mari de temperatură. Mai multe regiuni producătoare de cereale au declarat stare de urgență CITEȘTE ȘI Culturile agricole din Rusia, cel mai mare exportator de grâu, afectate grav de diferențele mari de temperatură. Mai multe regiuni producătoare de cereale au declarat stare de urgență

Suprafețele cultivate cu grâu dur au scăzut cu 11% față de anul precedent, coborând sub 1,2 milioane de hectare, explică publicația, cu vârfuri de 17% în zonele centrale și sudice, de unde provine aproximativ 90% din recolta națională, arată G4Food.ro.

Concurența neloială din străinătate. Acesta este, în primul rând, efectul prăbușirii prețurilor provocate în perioada de însămânțare de invazia produselor străine, susțin jurnaliștii italieni. În 2023, vor ajunge aproape 900 de milioane de kilograme de grâu rusesc și turcesc, o invazie nemaiîntâlnită în istoria țării, potrivit unei analize. O adevărată avalanșă de produse care, adăugată la cea a grâului canadian, care a ajuns la peste un miliard de kilograme, a avut impact asupra prețului grâului intern.

În plus, ca și în cazul Canadei, este vorba de grâu tratat în pre-recoltă cu glifosat, o metodă interzisă în țara noastră. Pe lângă concurența străină, spun agricultorii, „au existat și efectele condițiilor meteorologice, seceta reducând producția de grâu dur în Puglia cu 20-30%, în timp ce în unele zone din Sicilia aceasta a ajuns la -70%!”.

Ușoară creștere (+1,4%) pentru suprafețele cultivate cu grâu moale, care au fost de puțin peste 600.000 de hectare, pentru o producție estimată la aproximativ 3 milioane de tone. Suprafețele cultivate cu orz au scăzut cu 8%. Pentru a face față fluctuațiilor prețurilor de pe piață și pentru a-i proteja pe fermieri, Consorzi Agrari d’Italia a pus în aplicare contracte de lanț de aprovizionare și contracte futures pentru grâu, precum și investiții majore în cercetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
italia