S&P a retrogradat Franța

S&P a retrogradat Franța
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2024

Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a retrogradat vineri ratingul Franței, în condițiile în care Guvernul nu reușește să țină sub control situația finanțelor publice, în urma pandemiei și a crizei energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ratingul de credit pe termen lung al Franței a fost revizuit în scădere, de la "AA" la "AA minus", iar perspectiva atribuită este stabilă, a anunțat S&P, care se așteaptă la o creștere a datoriei publice la aproximativ 112% din PIB până în 2027, de la aproximativ 109% din PIB în 2023. Franța are acum același calificativ ca Cehia și Estonia, scrie Agerpres.ro.

"Deficitul bugetar al Franței în 2023 a fost semnificativ mai ridicat decât am previzionat anterior, ajungând la 5,5% din PIB. Deși ne așteptăm la o redresare a creșterii economiei, iar reformele bugetare și economice implementate recent vor permite Franței să-și reducă deficitul bugetar, estimăm acum că deficitul bugetar va rămâne peste 3% din PIB în 2027", se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Pe de altă parte, perspectiva stabilă reflectă așteptările S&P că economia va accelera și va sprijini eforturile Guvernului de consolidare bugetară, deși aceste evoluții nu sunt suficiente pentru a reduce nivelul datoriei ca procent din PIB, care este deja la un nivel ridicat.

Reacționând la decizia S&P, ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Executivul își reafirmă determinarea față de strategia de re-industrializare și scăderea semnificativă a șomajului, pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB până în 2027.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
standard and poors
rating credit
franta