Cât de sigure sanitar veterinar sunt alimentele din Ucraina?

Cât de sigure sanitar veterinar sunt alimentele din Ucraina?
scris 3 mar 2024

Importurile de produse agroalimentare din Ucraina sunt supuse controlului sanitar veterinar, întocmai ca toate produsele agroalimentare ajunse pe piața europeană, chiar dacă mărfurile ucrainene sunt scutite, în mod excepțional, de taxe vamale la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.

Inspectorii sanitari veterinari prelevă probe din loturile livrate de operatorii economici din Ucraina și le trimit pentru analiză laboratoarelor acreditate la nivel comunitar. Probele neconforme ( reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, prezența unor substanțe neautorizate, a unor bacterii și micotoxine, precum și a unor corpuri străine, etc. ) sunt raportate de statul membru într-o platformă electronică la care au acces toate autoritățile sanitare veterinare din Uniunea Europeană, arată Lanțul alimentar.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Ministrul Energiei anunță: Companii globale din energie, cu proiecte de miliarde dolari - interesate să investească în România. Putem avea un terminal plutitor de LNG, așa cum au făcut grecii la Alexandropoulis CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Energiei anunță: Companii globale din energie, cu proiecte de miliarde dolari - interesate să investească în România. Putem avea un terminal plutitor de LNG, așa cum au făcut grecii la Alexandropoulis

Autoritățile europene sprijină Ucraina prin concesii de ordin vamal, dar nu au suspendat niciun moment controlul sanitar veterinar asupra alimentelor de proveniență ucraineană, care trebuie să respecte regulile europene în vigoare.

Au fost analizate date publice europene pentru a afla câte probe neconforme prelevate din loturi de alimente provenite din Ucraina au fost raportate pe platforma electronică europeană, în intervalul 1 ianuarie – 27 februarie 2024. Iată rezultatele:

Dintr-un număr total de 791 probe neconforme raportate de toate statele membre în legătură cu loturi de alimente provenite atât din statele comunitare, cât și din cele terțe ( din afara Uniunii Europene ), numărul de probe neconforme prelevate din loturi livrate din Ucraina a fost 20.

Procentual: 2,52%.

Din aceste 20 de probe neconforme, 8 probe au fost calificate drept ”grave”, întrucât reziduurile de pesticide au depășit nivelul maxim admis sau reziduurile depistate au fost ale unei substanțe care a fost interzisă în Uniunea Europeană ( deși a fost utilizată în trecut, exp. Chlorpyrifos, un insecticid ) sau prezența bacteriei Salmonella reprezenta un pericol pentru sănătatea umană.

Restul de 12 probe neconforme au fost calificate la diferite niveluri de risc: ”potențial grav” ( 3 probe ), ”risc potențial” ( 5 probe ), ”lipsit de gravitate/not serious” ( 4 probe ).

Cele mai multe probe neconforme au fost raportate de Polonia ( 6 probe ), urmată de Ungaria ( 5 probe ). Restul probelor au fost raportate de: Lituania ( 2 probe ), Germania ( 2 probe ), Olanda ( 1 probă ), Finlanda ( 1 probă ), Suedia ( 1 probă ), Letonia ( 1 probă ) și România ( 1 probă ).

Proba neconformă raportată de România a fost prelevată dintr-un lot de mere și depistată cu reziduuri de propargit, un pesticid din categoria insecticidelor, folosit împotriva acarienilor.

VIDEO Brașovul deschide cel mai mare parc din oraș. ”La Iepure” a costat peste 7 milioane lei din bani UE CITEȘTE ȘI VIDEO Brașovul deschide cel mai mare parc din oraș. ”La Iepure” a costat peste 7 milioane lei din bani UE

Propargitul este o substanță activă folosită altădată în Uniunea Europeană, dar scoasă din uz ( autorizarea nu a fost reînnoită ), în 2011. Statele din afara Uniunii Europene pot folosi în agricultura națională unele substanțe active interzise în spațiul comunitar, dar produsele care ajung în Uniunea Europeană nu trebuie să depășească o limită maximă care a fost stabilită la un nivel foarte jos, până la limita detectabilității: 0,01 mg/kg.

Proba neconformă cu reziduuri de propargit raportată de România în 22 Februarie 2024, a avut 0,35 – 0,18 mg/kg.

În ce privește substanța activă chlorpyrifos, interzisă recent în Uniunea Europeană, aceasta trebuie să lipsească total, zero reziduuri, în produsele puse pe piața europeană.

Polonia a raportat, în 19 Februarie 2024, o probă neconformă de pulpă de măr deshidratată, cu reziduuri de chlorpyrifos, prelevată dintr-un lot provenit din Ucraina și a calificat proba respectivă la nivelul de risc ”grav”.

Procentul mic, de 2,52%, din cele 791 de probe neconforme cu origine Ucraina raportate la nivel european, în intervalul 1 ianuarie – 27 februarie, indică faptul alimentele ajunse din această țară pe piața europeană au un grad crescut de siguranță alimentară.

Raportările zilnice relevă că inclusiv statele membre ale Uniunii Europene sunt furnizoare pe piață de alimente neconforme, Polonia, de pildă, fiind campioană la probe cu Salmonella și alte bacterii periculoase.

România a fost notificată frecvent ca țară de origine a unor loturi de alimente neconforme, calificate la nivelul de risc maxim, adică ”grav”.

În ce privește țările terțe, Turcia este campioană în clasamentul probelor de legume și fructe cu reziduuri de pesticide, unele dintre acestea interzise în UE.

Afirmațiile vehiculate în spațiul public potrivit cărora alimentele din Ucraina ar pune în pericol sănătatea consumatorilor, mai mult decât alimentele puse pe piață de statele membre sau de alte state din afara Uniunii Europene sunt false.

Este falsă și teza potrivit căreia Comisia Europeană ar fi permisivă față de alimentele din Ucraina: regulile sunt aplicate pentru toți operatorii, în ce privește punerea pe piață a alimentelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
ucraina