Canalul Siret-Bărăgan se licitează anul acesta; construcția începe anul viitor

Canalul Siret-Bărăgan se licitează anul acesta; construcția începe anul viitor
scris 27 mar 2019

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) va continua construcția canalului de irigații Siret-Bărăgan. Actuala infrastructură a fost preluată în administrare de Ministerul Agriculturii, prin ANIF, de la Ministerul Apelor și Pădurii. Anul trecut, a fost inaugurată o stație de pompare, în județul Vrancea, ca parte a construcției canalului Siret-Bărăgan, care asigură irigarea unei suprafețe de 3.000 de hectare de culturi agricole.    

„În acest moment, se elaborează studiul de fezabilitate al viitorului canal și anul acesta se va lansa licitația pentru continuarea construcție. Cel mai târziu în luna martie a anului viitor va fi încheiată licitația și vor începe lucrările de construcție”, a declarat Florin Barbu, director general ANIF.

FOTO Lidl retrage de la vânzare două produse ce pot fi periculoase CITEȘTE ȘI FOTO Lidl retrage de la vânzare două produse ce pot fi periculoase
Urmărește-ne și pe Google News

ANIF are deschise 47 de obiective de investiții. Anul acesta, vor fi deschise alte 30 de obiective noi. „ANIF se ocupă de construcția și întreținerea conductelor-magistrale, iar obiectivul ANIF este de a avea irigate, în următorii ani, două milioane de hectare. Prin aceste șantiere deschise se va ajunge la 1,4 milioane de hectare irigate”, a declarat Florin Barbu.

Cele mai importante obiective de investiții aflate în derulare sunt în județele de la sud de Dunăre și în județele Iași, Vaslui și Covasna. Prin lege, apa este livrată gratuit prin conductele-magistrale, iar anul acesta sumele necesare au foat alocate în buget.

Dar, pentru ca sistemele de irigație să ajungă efectiv până la culturile agricole este nevoie de așa-numita infrastructură secundară. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) se ocupă de finanțarea sistemelor secundare de irigații, adică acele conducte care fac legătura între conductele-magistrale și fermieri.

Aceste sisteme sunt finanțate prin măsura 43, un instrument financiar care se adresează organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI). În acest moment, există 571 de organizații de udători în întreaga țară plus 43 de federații, care în total irigă 1,3 milioane de hectare.

„În luna februarie a.c. a fost lansat un apel de proiecte în valoare de 200 milioane euro. Fiecare proiect poate avea o valoare maximă de un milion de euro, din care 30% pot fi folosiți pentru echipamente de irigat, iar restul pentru componentele tehnice ale sistemului”, a declarat Adrian Chesnoiu, director dezvoltare rurală la AFIR.

În acest moment, AFIR are în derulare 198 de proiecte la care se vor adăuga alte 200 aflate în licitare. Suma alocată pentru sistemul de irigații cu finanțare europeană este în actualul exercițiu bugetar, 2014-2020, de 453 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
canalul siret-bărăgan
irigatii