Producătorul de țigări British American Tobacco (BAT), liderul pieței românești de profil cu brandul Kent, are în plan investiții de 100 milioane euro în următorii cinci ani în România, în transformarea fabricii pe care o deține la Ploiești în a doua unitate de producție ca mărime din Europa.
Astfel, de anul viitor la Ploiești va începe producția de capsulele Neopods pentru dispozitivul glo Ifuse, un produs hibrid între țigările tradiționale și cele electronice, care nu degajă miros, fum sau scrum. Neopodss este produs în prezent în Marea Britanie.
”România este un mediu favorabil investițiilor, cu oameni bine pregătiți și cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în 2016, creștere la care suntem mândri că am putut contribui și noi. Drept urmare, dorim să continuăm impactul pozitiv pe care îl avem în economia locală prin angajamentul nostru pe termen lung, inclusiv în securizarea celor peste 2.000 de locuri de muncă din întreaga țară și crearea altora în următorii ani”, a declarat Gemma Webb, director general British American Tobacco.
British American Tobacco Romania contribuie în fiecare an cu aproximativ 1% din Produsul Intern Brut fiind unul dintre principalii exportatori din România. Peste 50% din producția locală este exportată către 35 de alte țări, printre care Japonia, Brazilia, Rusia, Marea Britanie, Danemarca și Italia. Acest procent va crește odată cu dezvoltarea capacității de producție.
British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul statului și unul dintre principalii investitori din România, cu peste 250 de milioane de euro investiți până în prezent .
BAT este prezentă în România cu trei companii: fabrica din Ploiești, compania de distribuție la nivel național și centrul de servicii care deservește operațiunile British American Tobacco din întreaga Europa.
În România, mai sunt prezente cu unități de producție companiile Japan Tobacco International (JTI) în București și Philip Morris International (PMI) în Otopeni, aceasta din urmă livrând aproape 90% din producție la export.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, BAT România Trading a avut anul trecut o cifră de afaceri de 7,35 miliarde lei (1,6 miliarde euro) și un profit net de 435 milioane lei (98 milioane euro).