Autoritățile au stabilit trei zone de unde pot fi exploatate midii și vongole din Marea Neagră

Autoritățile au stabilit trei zone de unde pot fi exploatate midii și vongole din Marea Neagră
scris 22 sep 2020

Autoritățile au clasificat zonele de producție a moluștelor bivalve vii din Marea Neagră, adică midii și vongole, una dintre acestea fiind în județul Tulcea, a doua între Năvodari și Portul Constanța, iar cea de-a treia între Agigea și Mangalia. Toate trei sectoarele sunt de categoria A, respectiv ”o calitate superioară a apelor, ceea ce permite introducerea directă pe piață”

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, că prin clasificarea celor trei zone de producție a moluștelor bivalve vii din apele teritoriale ale Mării Negre ”se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase și se oferă posibilitatea înființării de noi unități în acest sector, de creare de noi locuri de muncă și de dezvoltare a economiei zonei”.

Urmărește-ne și pe Google News

ANSVSA a precizat că în apele teritoriale românești, moluștele bivalve vii sunt reprezentate de midii și vongole, care fac parte din categoria fructelor de mare și sunt o importantă sursă economică pentru țara noastră, scrie News.ro.

Zoom implementează un serviciu pentru autentificarea în doi factori CITEȘTE ȘI Zoom implementează un serviciu pentru autentificarea în doi factori

Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din rațiuni de siguranță alimentară, moluștele bivalve vii pot fi introduse pe piață pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a țării respective.

“Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calității apelor din zonele de recoltare a moluștelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic și se realizează prin recoltarea și analiza probelor de la acestea”, a transmis ASNVSA.

Potrivit ANSVSA, președintele Robert Chioveanu a răspuns solicitărilor venite din partea asociațiilor de pescari și a convocat instituțiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producție a moluștelor bivalve vii din teritoriile românești ale Mării Negre (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția Naționala de Pescuit și Acvacultură, Ministerul Educației și Cercetării prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională Apele Române).

Specialiștii au stabilit trei zone pretabile pentru recoltarea moluștelor bivalve vii:  zona 2, cuprinsă între Perișor și Chituc (Tulcea), cu o suprafață de circa 215 Mm2;  zona 3, cuprinsă între Năvodari și portul Constanța (Baia Mamaia), cca. 109 Mm2;  zona 4, cuprinsă între Agigea și Mangalia, cu o suprafață de cca. 101 Mm2.

“În baza programului întocmit de ANSVSA, începând cu luna aprilie au fost recoltate de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Tulcea și Constanța, probe săptămânale de midii/vongole care au fost analizate în Laboratoarele Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea și Constanța. Rezultatele analizelor microbiologice obținute au determinat clasificarea inițială în clasa A pentru toate cele trei zone”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Sursa citată a precizat că clasa A semnifică o calitate superioară a apelor din punct de vedere microbiologic, ceea ce permite introducerea directă pe piață pentru consumul uman a moluștelor bivalve vii, fără a mai fi necesară purificarea sau relocarea acestora.

De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, au fost recoltate și examinate probe pentru determinarea biotoxinelor marine.

“Probele au fost analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București și pentru toate probele analizate până în prezent s-au obținut rezultate corespunzatoare, moluștele fiind sigure pentru consumul uman”, a mai menționat ANSVSA.

Livrarea moluștelor bivalve vii spre unitățile de comercializare se realizează printr-un centru de expediere autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. În aceste centre, pachetele cu moluște bivalve vii sunt etichetate cu informații pentru consumatori și li se aplică și o marcă de identificare de formă ovală.

“Clasificarea zonelor de producție a moluștelor bivalve vii din Marea Neagră este o realizare cu important impact economic. Mă refer la midiile și vongolele colectate de pescarii din țara noastră, prin care se pot astfel exploata aceste resurse naturale valoroase și dezvolta economia zonei”, a precizat președintele ANSVSA.

viewscnt
Afla mai multe despre
midii
marea neagra