AgroTV Călin Cozma, administrator GN Mureș Agrar: Mazărea e o cultură bună în ecologic. La floarea soarelui și porumb este complicat cu seceta

AgroTV Călin Cozma, administrator GN Mureș Agrar: Mazărea e o cultură bună în ecologic. La floarea soarelui și porumb este complicat cu seceta
scris 10 sep 2024

România are puțin peste 350.000  hectare de terenuri arabile cultivate ecologic din care cu cereale peste 160.000 hectare, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, citate de termene.ro. Pe locurile următoare sunt cu culturi industriale – 116.506 hectare, cele cu plante recoltate verzi – 78.241 hectare, cu leguminoase uscate și proteaginoase pentru boabe – 6.365 hectare, cu legume proaspete (inclusiv pepeni și căpșuni) –  1.861 hectare.

La începutul anului, erau înregistrați în agricultura ecologică autohtonă peste 13.200 de fermieri, iar numărul acestora crește de la an la an în principal datorită faptului că agricultura bio este mai profitabilă decât cea convențională și există și o cerere tot mai mare pentru produse astfel de produse.

Urmărește-ne și pe Google News

„Soia ecologică este un produs care se vinde ok, avem clienți pentru ea și cumva este o cultură care produce un raport bun investiție per hectar și ceea ce scoatem ulterior. Avem anul acesta undeva la 250 de hectare de soia din 1.200 de hectare pe care le lucrăm ecologic la nivelul fermei. A fost, din păcate, un an mai secetos, dar, totuși, sperăm la o producție sănătoasă, undeva la 2 tone per hectar, poate mai bine decât atât.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

AgroTV Călin Cozma, administrator GN Mureș Agrar: Mazărea e o cultură bună în ecologic. La floarea soarelui și porumb este complicat cu seceta

O tonă de soia ecologică costă undeva la 600 de euro, iar costurile directe sunt undeva la 2.000-2.500 de lei. Anul acesta am și încercat să irigăm puțin, am achiziționat un sistem de irigații portabil și mai există și costurile de ridicare. Dar, undeva în jur de 2.000 de lei sunt costurile directe. Iar dacă facem 6.000 de lei, reușim să acoperim și costurile indirecte și să rămână și profit”, spune, la AgroTV, Călin Cozma, Administratorul fermei GN Mureș Agrar, producător de produse ecologice, precum floarea soarelui, grâu spelta, mazăre și soia.

Seceta a calamitat în întregime culturile de porumb din Buzău și lasă agricultorii cu datorii la bănci și furnizori CITEȘTE ȘI Seceta a calamitat în întregime culturile de porumb din Buzău și lasă agricultorii cu datorii la bănci și furnizori

În 2023, ferma GN Mureș Agrar a înregistat o cifră de afaceri de aproape 6,7 milioane lei și un profit net de circa 427.000 de lei.

„Din cele 1.200 de hectare pe care le deținem, 250 sunt cultivare cu soia, 330 cu grâu spelta, floarea soarelui cam 100 de hectare. La floarea soarelui și porumb este complicat cu seceta. Porumbul l-am scos de tot din cultura ecologică. Mai avem și grâul normal de tomnă și cam 250 de hectare de mazăre. Mazărea e o cultură bună în ecologic. Media ultimilor 3-4 ani e cam 3,5-4 tone per hectar la mazăre”, precizează acesta.

În prezent, cam 7% din culturile din țară sunt ecologice, potențialul României în acest domeniu fiind foarte mare, mai ales că cerințele UE prevăd ca România să ajungă la un nivel de 25% culturi ecologice din totalul suprafețelor agricole.

viewscnt
Afla mai multe despre
culturi ecologice
produse ecologice
gn mureș agrar
cătălin cozma