Agro TV: Grâul românesc ia calea Asiei, tot mai ieftin

Agro TV: Grâul românesc ia calea Asiei, tot mai ieftin
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 aug 2024

Cumpărătorii de grâu din Asia și-au majorat în ultimele săptămâni achizițiile din regiunea Mării Negre, grâul românesc aflându-se în vederile traderilor orientali.

Aceștia au revenit pe piață după lungă perioadă, atrași de scăderea prețurilor globale, conform ukragroconsult.

Prima tranzacție: PartnerVet achiziționează clinica veterinară Sky Vet CITEȘTE ȘI Prima tranzacție: PartnerVet achiziționează clinica veterinară Sky Vet
Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unor date furnizate de doi traderi cu sediul în Singapore, morarii din regiune, care produc făină și hrană pentru animale, au semnat acorduri pentru a cumpăra aproape un milion de tone de grâu care va fi expediat din Bulgaria, Rusia, România și Ucraina, în lunile august și septembrie, arată Agro TV.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Morarii au fost activi, am văzut o cerere bună, deoarece prețurile au scăzut semnificativ. Grâul de la Marea Neagră este foarte solicitat atât pentru morărit, cât și pentru hrana animalelor”, a spus unul dintre traderi.

Cumpărătorii de grâu au redus achizițiile după ce prețurile au urcat pe plan global, la începutul acestui an.

Gest simbolic: Moscova a interzis importul de oi și capre din România. Este restricționat tranzitul pe teritoriul Rusiei al animalelor vii susceptibile la boli CITEȘTE ȘI Gest simbolic: Moscova a interzis importul de oi și capre din România. Este restricționat tranzitul pe teritoriul Rusiei al animalelor vii susceptibile la boli

Cotațiile grâului au început să urce în luna aprilie, influențate de așteptările privind o producție mai scăzută în Rusia, cel mai mare exportator mondial, pe fondul temerilor privind deteriorarea recoltelor din cauza înghețui și a secetei.

În timp ce procesatorii de cereale din Bangladesh și Indonezia cumpără grâul din regiunea Mării Negre în principal pentru făină, importatorii din Filipine, Thailanda și Vietnam au rezervat în special grâu furajer, spun traderii.

China, cel mai mare importator mondial de grâu, achiziționează volume mai ridicate în cea mai mare parte a acestui an, dar în mod obișnuit face achiziții din Australia, Canada și Europa.

FOTO Google a prezentat seria de smartphone-uri Pixel 9. Cu ce prețuri le aduce în România CITEȘTE ȘI FOTO Google a prezentat seria de smartphone-uri Pixel 9. Cu ce prețuri le aduce în România

Grâul de calitate superioară din regiunea Mării Negre, cu un conținut de proteină de 11,5%, folosit pentru producerea făinii, se tranzacționează acum la 265-270 dolari pe tonă, față de 300 – 310 dolari pe tonă în mai, în timp ce grâul pentru hrana animalelor este comercializat cu 255-260 de dolari pe tonă, au mai spus traderii.

„Piața grâului a coborât tot atât de rapid cum a urcat. Majoritatea marilor importatori din Asia au cumpărat și și-au acoperit cerințele până în trimestrul al treiea”, susține al doilea trader din Singapore.

Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, Asia este importator net de grâu, fiind responsabilă pentru aproximativ 30% din grâul livrat pe plan mondial.

Statul reintră în posesia uneia dintre cele mai mari amenajări agricole din Deltă CITEȘTE ȘI Statul reintră în posesia uneia dintre cele mai mari amenajări agricole din Deltă

La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile futures la grâu au scăzut cu mai mult de o cincime de la începutul lui iunie, ștergând aproape toate câștigurile din aprilie și mai. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grâu
romania
asia