Agricultura în 2015: Secetă, dar nu și când a fost vorba de mari tranzacții

Agricultura în 2015: Secetă, dar nu și când a fost vorba de mari tranzacții
scris 30 dec 2015

Anul 2015 a fost dominat în agricultură de seceta care a dat peste cap planurile jucătorilor din această piață și de încheierea unor tranzacții importante. 

Producția de porumb a scăzut cu până la 40% în acest an din cauza secetei, iar veniturile reale în agricultură s-au redus cu aproape 20% față de anul trecut. 

Urmărește-ne și pe Google News

Și începutul anului 2016 pare să fie unul care stă sub semnul incertitudinii din acest punct de vedere, mai ales că temperaturile foarte ridicate pentru finalul anului 2015 ar putea pune în periocol culturile de grâu, dacă vor fi urmate de îngheț.

Pe de altă parte, producția de vin a României a urcat cu 9% în acest an, la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,75 milioane hectolitri în 2014. România se plasează pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.

Printre dificultățile pe care le-a întâmpinat agricultura românească în acest an se numără gradul scăzut de eficiență al investițiilor, scăderea profiturilor nete, dar și accesul limitat la finanțare suplimentară prin credit furnizor.

Iancu Guda, services director în cadrul Coface Romania Credit Management Services, a explicat pentru Profit.ro că, în ciuda faptului că sectorul înregistrează investiții semnificative în activele fixe (pentru al treilea an consecutiv nivelul acestora este de două ori mai mare decât amortizarea activelor), nivelul profiturilor nete este în scădere constantă. Astfel, deși aceste investiții sunt necesare, nu trebuie omis gradul lor de eficiență, care trebuie îmbunătățit.

Cele 7.000 de firme care au depus bilanțurile pe anul 2014 la Ministerul Finanțelor au avut afaceri cumulate de 19,06 miliarde de lei, potrivit unui studiu al Coface, cu 24% mai mult față de anul precedent.

Reprezentantul Coface subliniază că avansul de 24% nu a fost suficient pentru a genera profituri în creștere, câștigul net fiind în scădere, de la 8,9% în 2012 la 5,8% în 2013, respectiv 4,7% în 2014, și lichidități mai mari (deoarece termenul de încasare al creanțelor a crescut de la 122 zile în 2012 la 150 zile în 2013 și 153 zile în 2014, cu mult peste media înregistrată la nivel național în anul 2014, de 104 zile). Mai mult, termenul mediu de plată a datoriilor pe termen scurt este deja foarte extins, respectiv 269 de zile în anul 2014, iar potențialul de a se finanța suplimentar prin credit furnizor este foarte limitat.

În schimb, 2015 nu a fost un an secetos în ceea privește tranzacțiile, printre cele mai importante anunțate fiind vânzarea grupului Racova către Trans-Oil și preluarea Comfert Bacău de către grupul irlandez Origin Enterprises.

Origin Enterprises a anunțat finalizarea achiziției distribuitorului de îngrășăminte Comfert din Bacău, deținut de omul de afaceri Cătălin Grigoriu, o tranzacție estimată la 19,4 milioane de euro. De asemenea, Origin Enterprises a a preluat și compania distribuitoare de îngrășăminte Redoxim din Timiș, deținută înainte de parafarea tranzacției în proporții egale de șase acționari: Sorin Dragoș, Ionel Mărgauan, Gabriel Preda, Sofica Tomescu, Gheorghe Zahoi și Oltea Serengău.

Grupul Racova, fondat de unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din agricultura românească, Adrian Porumboiu, va fi preluat de către Trans-Oil, din Republica Moldova, printr-o tranzacție estimată la peste 100 de milioane de dolari. Potrivit informațiilor apărute în presa din Republica Moldova, cu toate că tranzacția trebuia să fie încheiată din punct de vedere financiar în luna decembrie, lipsa unui acord cu creditorii a amânat pentru 2016 finalizarea opreațiunii.

Americanii de la Archer Daniels Midland (ADM), unul dintre cei mai mari traderi la nivel global, au preluat integral în acest an două terminale din Portul Constanța deținute de oamenii de afaceri Liviu Ghebaur și Ion Vasile. Firnele North Star și Minmetal dispun de facilități de manipulare a cerealelor, minereuri, ulei vegetal și îngrășăminte și depozite. Anterior tranzacției, ADM deținea participații atât în North Star, cât și în Minmetal, controlând aproape jumătate din cele două companii.

O altă tranzacție, tot în Portul Constanța, a fost preluarea United Shipping Agency de către traderul de cereale Nidera, deținut de compania chineză COFCO. United Shipping Agency are unul dintre cele mai mari depozite din Portul Constanța, cu o capacitate de 250.000 de tone. Tranzacția a fost estimată la 50 de milioane de euro.

Lucrurile au mers mai puțin bine în acest an pentru antreprenorul Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogați români. Proprietarului grupului InterAgro, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul ”Mită la PSD”, i-au fost puse sub sechestru mai multe bunuri de către DNA: compania Intervitt - divizia de vinificație a Interagro, 43 de clădiri și terenuri în suprafață de peste 100 de hectare, situate pe Valea Prahovei, în Ilfov, Călărași, Dolj și Teleorman, printre care un hotel și două ferme.

Ioan Niculae vrea însă să repornească activitatea combinatului de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele fie prin atragerea unor fonduri de investiții în companie, fie prin contractarea de credite bancare care să fie garantate cu active din patrimoniul Viromet, ultima fabrică în activitate a grupului controlat de omul de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
tranzactii
catalin grigoriu
comfert
adrian porumboiu
racova
ioan niculae
interagro
nidera
new holand agriculture
agroconcept