Administratorii piețelor vor avea obligația să pună la dispoziția producătorilor agricoli eticheta de produs, care trebuie afișătă la locul de vânzare. Tot în sarcina administratorilor de piețe cade și verificarea afișării documentelor de producători, potrivit unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis.
La doar două luni de la promulgarea legii, în luna mai 2018, Profit.ro a semnalat că parlamentarii au venit cu un nou proiect de lege care prevede și includerea seriei și numărului atestatului de producător în etichetă. Acest atestat ar trebui afișat lângă etichetă, conform legii, dar, după cum se poate observa în majoritatea piețelor, această obligație nu este oricum aplicată în practică.
CITEȘTE ȘI Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5%Mai mulți parlamentari PSD au foste cei care au constatat, potrivit notei de fundamentare a proiectului inițiat de aceștia, că: ”în timpul procesului legislativ, de modificare și completare a legii sus menționate, au fost omise unele prevederi strict necesare implementării prevederilor în activitățile economice din sectorul agricol”.
Prin urmare ei propun în proiectul de lege votat de Parlament ca eticheta produsului să includă și ”seria și numărul atestatului de producător”, cu toate că legea actuală prevede explicit că este obligatoriu pentru producător să afișeze la locul de vânzare copia atestatului.
În foma finală a proiectului adoptat se stabilește, în plus, că ”producătorii agricoli au obligația afișării la locul de vânzare a etichetei de produs, pusă la dispoziție de administratorii piețelor”.
Autorii au mai constatat că este necesară și completarea legii cu mențiunea că administratorii pieței sunt responsabili cu ”verificarea documentelor” prevăzute de lege.
CITEȘTE ȘI UE reia programul pentru încurajarea consumului de fructe, legume și lapte în școli. România are alocate fonduri de aproape 18 milioane euroConform legislației în vigoare, eticheta produsului este ”un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”.
Astfel, eticheta de produs trebuie să conțină obligatoriu următoarele elemente:
1. numele și prenumele/ denumirea producătorului;
2. denumirea produsului;
3. localitatea de origine;
4. data obținerii produsului;
5. prețul de vânzare.
CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să câștige piața din China cu vin, miere, patiserie și laserul din MăgurelePe lângă eticheta de produs, producătorii agricoli sunt însă obligații, conform legii actuale, să afișeze vizibil la locul de vânzare și următoarele documente:
a) copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice;
sau
b) copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/ întreprinderi familiale.
Legislația în vigoare mai stabilește că administratorii piețelor au obligația de a informa autoritățile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afișată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli.