Votul a trecut, rămân promisiunile. Ce v-au pus pe masă în scris politicienii: Salarii, alocații și pensii majorate, reducere de impozite, ajutoare pentru firme, infrastructură, creștere economică, digitalizare

Votul a trecut, rămân promisiunile. Ce v-au pus pe masă în scris politicienii: Salarii, alocații și pensii majorate, reducere de impozite, ajutoare pentru firme, infrastructură, creștere economică, digitalizare

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 7 dec 2020

Majorarea veniturilor din salarii și pensii, dar și a alocațiilor și indemnizațiilor de creștere a copiilor, reduceri de impozit pentru veniturile mici și o creștere economică puternică pentru a susține astfel de măsuri se regăsesc în programele de guvernare ale partidelor care s-au clasat pe primele trei locuri la alegerile parlamentare de duminică. Printre măsurile propuse de aceste partide mai sunt investiții în infrastructura de transport, de sănătate și educație, sprijinirea mediului de afaceri prin finanțări garantate de stat și debirocratizare, dar și reforme politice.  

PNL vrea să ”dezvolte România”

Urmărește-ne și pe Google News

Liberalii promit încurajarea mediului de afaceri și investiții masive, bazându-se pe cele 80 de miliarde de euro fonduri europene destinate României în perioada 2021-2027, din care 30 de miliarde euro reprezintă bani pentru redresarea după pandemie.  

Astfel, PNL se angajează pentru un ritm de creștere de peste 6% în 2024, să majoreze PIB-ul cu peste 450 miliarde lei, până la peste 1.500 miliarde lei la finalul aceluiași an.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

PNL nu uită nici de măsurile sociale și promite că salariul mediu net va crește cu aproape 50% față de nivelul din 2020 și va ajunge la 1.000 euro/lună în 2024. Și punctul de pensie ar crește cu 46% până în 2024 față de 2019, de la 1.265 lei în 2019 la 1.840 lei în 2024, astfel încât pensia medie anuală ar crește cu circa 536 lei, până la aproape 2.000 lei, în 2024 față de nivelul din 2020.

Liberalii cred că vor finaliza peste 970 kilometri de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2021-2024. De asemenea, au plănuit finalizarea Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon, și anume Secţiunea 2, Eroilor-Piața Iancului, lansarea în execuție a Magistralei 6 - legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă șu dezvoltarea unei noi magistrale de metrou, Gilău-Florești-Cluj Napoca.

PNL promite și prelungirea amânării ratelor bancare până la 1 iulie 2021, eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni și continuare schemelor de granturi și credite cu garanții de stat pentru IMM, lăudându-se cu schemele deja aprobate la guvernare, precum cele pentru HoReCa.

În planul liberalilor intră și o politică de digitalizare extinsă la nivelul administrației, respectiv ”o nouă arhitectură digitală bazată pe identificarea electronică, interoperabilitatea, platforma unică de acces la serviciile publice online și infrastructura de tip cloud”, cu ”utilizarea extinsă a semnăturii electronice în administrația publică”. 

FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman CITEȘTE ȘI FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman

PNL mai vrea și reforma Curții Constituționale, în sensul ”eliminării factorilor care au condus la politizarea deciziilor acestui organism fundamental pentru democrație”.

Prezentarea PROGRAMULUI DE GUVERNARE al PNL poate fi văzută AICI

PSD susține că ”știe să guverneze bine”

Țintele programului de guvernare al PSD sunt: +77 miliarde euro la PIB, care în 2024 ar ajunge la 292 miliarde euro, cu o creștere economică medie anuală de +4,4% și atingerea a 80% din media UE a PIB pe locuitor (raportat la paritatea puterii de cumpărare).

Pe lângă fondurile europene, social-democrații promit investiții în economie din fondurile publice, surse atrase din credite BEI, BERD, Banca Mondială și prin parteneriat-public-privat, dar și printr-un Fond Strategic de Investiții (FSI), idee care a fost susținută puternic de fostul lider al PSD Liviu Dragnea, dar care nu este străină nici liberalilor. Un alt proiect mai vechi al PSD este înființarea Băncii de Dezvoltare a României.

Pentru resurse bugetare mai mari, PSD promite creșterea colectării și reducerea evaziunii, inclusiv în urma implementării Directivei europene împotriva transferului profiturilor și restituirea TVA și creanțelor doar după compensarea obligațiilor.

Deși în Parlament a fost promotorul excepțiilor de la managementul corporativ în companiile de stat, acum PSD propune introducerea contractelor de performanță în instituții publice și companii de stat.

PSD propune impozit zero la salariul minim și pe bonurile de masă, scădere de impozit la salariile sub 6.000 lei și pentru salariații cu copii, dar nu vorbește de o impozitare progresivă, ci de majorarea deducerilor pentru anumite categorii de persoane.

Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi CITEȘTE ȘI Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi

Social-democrații promit și dublarea imediată a alocațiilor, majorarea indemnizației de creștere a copilului (cel puțin salariul minim pe economie sau 100% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 7 salarii minime).

În domeniul mediului de afaceri, PSD a plănuit un program de 2 miliarde euro pentru companii strategice, granturi de 200.000 euro pentru IMM-uri, continuarea Start-Up Nation sau granturi între 50.000 și 200.000 euro pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 miion euro, pentru software de e-commerce și de administrare a unei firme (ERP).

PSD mai prevede și construcția de rezidențe moderne pentru persoanele de peste 65 de ani, cu ajutor nerambursabil de până la 50% din cheltuielile eligibile -  maximum 15.000 euro/apartament, maximum 7.500 euro/cameră.

Prezentarea PROGRAMULUI DE GUVERNARE al PSD poate fi văzută AICI

LEGE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și alte obligații CITEȘTE ȘI LEGE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și alte obligații

USR-PLUS a propus o ”Românie fără hoție”

O astfel de Românie ar fi una: ”Fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși. Fără imunități și fără pensii speciale. Fără atentate la păduri și la mediul înconjurător”.

Prin urmare, planul USR-PLUS este în primul rând unul politic, punând accent pe schimbarea modului în care sunt ocupate funcțiile publice prin: limitarea numărului de parlamentari la 300, alegerea primarilor în două tururi, creșterea reprezentării românilor din diaspora, vot prin corespondență și vot electronic, liste deschise de candidați. 

Reprezentanții USR-PLUS promit transparență totală, prin publicarea online și accesul cetățenilor la toate cheltuielile publice, contractele de achiziții publice și la toate informațiile relevante privind instituțiile statului, de la Guvern până la primării.

FOTO O pereche de pantofi sport din porțelan, pusă în vânzare cu estimare de până la 1 milion de dolari CITEȘTE ȘI FOTO O pereche de pantofi sport din porțelan, pusă în vânzare cu estimare de până la 1 milion de dolari

USR-PLUS vrea reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, în vederea creșterii calității serviciilor publice furnizate locuitorilor, precum și desființarea sau reorganizarea agențiilor, autorităților și instituțiilor care deși sunt finanțate cu bani publici sau beneficiază de privilegii de la stat, nu sunt în mod real în serviciul cetățeanului, ci doar sinecuri pentru oameni conectați politic.

Formațiunea de pe locul lII-lea la aceste alegeri vrea un fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructură sanitară modernă în următorii patru ani. Concomitent, USR-PLUS vrea garantarea accesului românilor, în regim 100% compensat, la medicamentele esențiale de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății. 

În domeniul economic, USR-PLUS susține zero taxe pe salariul minim, dar prin scutirea de taxe și impozite a 2.230 de lei din salariul brut (echivalentul salariului minim pe economie). Aplicarea taxelor și impozitelor se va face doar pe suma care depășește salariul minim pe economie. 

O altă prioritate a USR-PLUS este reducerea birocrației impuse de stat pentru întreprinderi, prin analiza permanentă a poverii administrative pe mediul de afaceri și reducerea cerințelor inutile.

Demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră și folosirea veniturilor obținute pentru a investi, prin fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), este un alt angajament al USR-PLUS.

Prezentarea PROGRAMULUI DE GUVERNARE al USR-PLUS poate fi văzută AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernare
program
partide
impozit
salarii
pensii
alocatii
firme
infrastructura
psd
pnl
usr-plus