Mulțimi de oameni s-au ciocnit cu poliția și au devastat sau incendiat mall-uri în orașe din Africa de Sud, iar zeci de oameni ar fi murit în cele mai grave violențe declanșate în ultimii ani în această țară, în urma încarcerării fostului președinte Jacob Zuma, transmite Reuters.
Protestele care au urmat arestării lui Zuma, săptămâna trecută, s-au extins în jafuri și în revărsarea furiei generale din cauza greutăților și a inegalităților care persistă la 27 de ani de la sfârșitul apartheidului, scrie News.ro.
Sărăcia a fost exacerbată de restricțiile sociale și economice severe care vizează blocarea răspândirii Covid-19.
Oficialii de securitate au declarat că guvernul lucrează pentru a opri extinderea violențelor și a jafurilor, care s-au răspândit de la casa lui Zuma din provincia KwaZulu-Natal până la cel mai mare oraș din țară, Johannesburg și provincia Gauteng, și până la orașul port Durban de la Oceanul Indian.
Soldații au fost trimiși pe străzi pentru a încerca să stăpânească tulburările.
Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat luna trecută pentru că a sfidat o decizie a curții constituționale de a depune mărturie într-o anchetă de investigare a corupției la nivel înalt în cei nouă ani de mandat ai săi, până în 2018. De asemenea, el se confruntă cu proces într-un caz separat pentru acuzații, care includ corupție, înșelăciune și spălare de bani. El a pledat nevinovat în instanță în luna mai.
CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?Fundația Zuma a declarat că nu va exista pace în Africa de Sud până când fostul președinte nu va fi eliberat din închisoare.