Protestatarii din Barcelona nemulțumiți de condamnarea liderilor separatiști catalani au incendiat miercuri mașini și au aruncat cu sticle cu benzină în polițiști, escaladând astfel violențele, transmite Reuters.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Diviziunile legate de încercarea de separare a Cataloniei de Spania au provocat tulburări în țară în 2017, iar acestea au revenit de luni, când Curtea Supremă a condamnat nouă politicieni și activiști la până la 13 ani de închisoare, scrie News.ro.
O demonstrație începută pașnic miercuri s-a deteriorat după cădea nopții în ciocniri între poliție și protestatari, determinându-l pe liderul guvernului regional, Quim Torra, să ceară revenirea imediată la normalitate.
CITEȘTE ȘI Peste 30% dintre români, supuși riscului de sărăcie și excluziune socială”Condamnăm violențele”, a afirmat Torra într-o declarație făcută la televiziune după miezul nopții.
”Nu putem permite ca aceste incidente să aibă loc în țara noastră. Acestea trebuie să înceteze imediat”, a spus acesta.
Potrivit poliției, demonstranții au aruncat cu cocktailuri Molotov și cu acid. În unele locuri, poliția a acționat împotriva protestatarilor și a tras cu proiectile cu spumă, potrivit unor martori citați de Reuters.
Premierul în exercițiu Pedro Sanchez a spus că guvernul va acționa cu fermitate și proporțional, în coordonare cu alte partide politice.
”Poporul catalan și toată societatea spaniolă trebuie să știe că guvernul ia în considerare toate scenariile”, a declarat Samchez într-o conferință de presă la Madrid.
Acesta a adăugat că guvernul a înființat o comisie specială, care include agenția națională pentru informații, pentru consiliere privind modul în care ar trebui gestionată situația.
Sanchez va conduce Partidul Socialist în al doilea rând de alegeri din acest an, care vor avea loc pe 10 noiembrie, sub presiunea partidelor de dreapta care cer o atitudine mai fermă față de Catalonia și preluarea controlului asupra forțelor de securitate in regiune.
CITEȘTE ȘI PSD și UDMR au reușit să respingă în Senat un proiect pentru alegerea primarilor în două tururi” Sanchez trebuie să impună un control direct în Catalonia”, a declarat Albert Rivera, liderul partidului liberal Ciudadanos.
În cursul zilei de miercuri, protestatarii au blocat drumurile și liniile trenurilor. Torra a participat la un marș lângă orașul separatist Girona, despre care a afirmat că este un exemplu al modului corect în care trebuie contestată decizia justiției.
La apusul soarelui, mii de oameni, dintre care mulți tineri, s-au adunat de-a lungul unui bulevard din centrul Barcelonei, fluturând steaguri pro-independență și aruncând cu hârtie igienică în aer.
Pe măsură ce situația s-a înrăutățit, serviciile de urgență au anunțat că 52 de oameni au fost tratați pe parcursul zilei pentru răni, în Barcelonia și alte orașe din regiune,
Patru persoane au fost reținute fără cauțiune miercuri, pentru rolul avut în violențele de peste noapte.
De când predecesorul lui Torra, Carles Puigdemont, a organizat un referendum interzis de tribunalele spaniole, Catalonia a fost urmărită atent de alte țări europene unde există mișcări pentru independență, cum este Spania.
Peste 4.000 de companii și-au transferat sediile centrale din Catalonia, între acestea fiind și băncile catalane CaixaBank și Banco Sabadell.
Ministerul Economiei în exercițiu, Nadia Calvino, a spus că creșterea economică a Spaniei, a patra ca mărime din zona euro, ar fi fost mai rapidă dacă nu ar fi fost impactul încercării de obținere a independenței de către Catalonia.
Liga spaniolă de fotbal, La Liga, a cerut Federației Spaniole de Fotbal să mute la Madrid un meci programat să aibă loc între Barcelona și Real Madrid pe 26 august, din cauza protestelor.
Spania încearcă pentru a treia oară să obțină extrădarea lui Puigdemont, care trăiește într-un exil auto-impus în Belgia. Procuratura din Bruxelles a anunțat miercuri că a primit solicitarea și că luarea deciziei ar putea dura mai multe săptămâni.