Pe piața muncii din România este o cerere tot mai mare de angajați non-europeni. Cetățenii asiatici sunt tot mai căutați de companii și asta pentru că salariile pe care le cer sunt considerabil mai mici. Problemele apar în relația cu statul, spun angajatorii. Imigranții ajung să aștepte luni bune pentru a primi un permis de ședere în țară, timp în care nu beneficiază de niciun serviciu legal, cum ar fi accesul la sănătate.
Yogendra a venit în România în urmă cu 5 ani. Familia sa este în Nepal. Dorința de a le oferi rudelor un trai mai bun l-a determinat să vină să lucreze la mii de kilometri depărtare de casă, arată Prima TV.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O dată pe an merge să își vadă familia și tot anual trebuie să își reînnoiască documentele pentru a putea lucra legal în țară. Până acum nu a întâmpinat probleme, însă de anul acesta timpii de așteptare au crescut considerabil, iar noile documente le primește doar în câteva luni. Asta înseamnă că, în tot acest timp, nu poate avea un cont bancar în care să îi fie livrat salariul.
Problema nu este doar a lui Yogendra, ci a tuturor imigranților care au venit anul acesta să lucreze în țară.
Statul român permite, începând de anul acesta, unui număr de 100.000 de imigranți să vină să lucreze în România. Dublu față de anul trecut. Iar asta a pus presiune pe birourile de imigrări. Timpii mari de așteptare sunt o problemă și pentru angajatori.
Radu are 10% dintre angajați de origine asiatică și spune că vrea ca numărul lor să crească în perioada următoare. Din cauza documentelor eliberate prea greu a avut însă probleme, mai ales că timpii de așteptare au crescut până la 9 luni și pentru eliberarea vizelor pentru cetățenii non-europeni.
Cei mai mulți cetățeni care vin să lucreze în țară sunt din Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Egipt sau Turcia.