Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă spațială funcțională, a decolat cu întârziere, dar fără incidente marți, având la bord mașina Tesla roadster a lui Elon Musk și pe “șoferul” acesteia, manechinul Starman.
UPDATE 0:58: Starman se află în prezent pe orbita Terra, unde va mai rămâne câteva ore, și poate fi urmărit live aici.
Decolarea rachetei SpaceX de la baza Cape Canaveral, din Florida, a avut loc cu o întârzire de peste două ore, din cauza vântului puternic din atmosfera superioară. Mai mult de 500.000 de persoane așteptau pe canalul SpaceX de YouTube dedicat evenimentului cu o oră înainte de lansare, numărul acestora crescând la 1 milion în primele 15 minute de la începerea transmisiunii în direct.
La momentul T-0, erau peste 2 milioane de privitori doar pe canalul YouTube.
CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Concordia-simbolul nașterii României moderne, primul loc din București vizitat de Bacalbașa și preferat de Tolstoi, ajuns azi o ruinăFalcon Heavy se îndreaptă spre Planeta Roșie însă roadsterul Tesla nu va fi plasat pe orbita Marte, cum a declarat Musk inițial, ci pe o orbită eliptică independentă în jurul Soarelui, între Pământ și Marte, unde va sta timp de sute de milioane până la un miliard de ani.
Ocazional, mașina de culoarea roșu-închis și “șoferul” Starman vor trece foarte aproape de Marte, existând o probabilitate “mică” ca mașina să se prăbușească pe planetă, a spus Musk într-o conferință de presă luni, citat de New York Times.
Super-racheta reutilizabilă, formată din trei nuclee modificate de Falcon 9, cu 27 de motoare Merlin, atinge o viteză maximă de 11 km/s și poate transporta o greutate mult peste cea a roadsterului lui Musk: poate duce aproape 64 tone pe orbita joasă a Pământului, la o treime din prețul cerut de United Launch Alliance pentru Delta IV Heavy, până astăzi cea mai puternică rachetă funcțională din lume. Capacitatea de transport până la Marte este de 13,6 tone.
CITEȘTE ȘI FOTO După ce le-a transmis tinerilor din Start-Up Nation că "i-a ciuruit", determinându-l pe Tudose să își facă semnul crucii, Ministerul care trebuie să aducă investiții anunță prima poveste de succes: Agenția din Ploiești își schimbă sediulBoosterele laterale ale rachetei s-au întors la baza din Florida, iar boosterul central a aterizat la scurt timp după aceea, pe vasul-dronă al companiei americane “Bineînțeles că încă te iubesc” poziționat în Oceanul Atlantic. Platforma mobilă a fost botezată de Musk în onoarea autorului de cărți SF Iain Banks.
Racheta ar urma să fie folosită și pentru o misiune privată de orbitare a Lunii, având la bord un echipaj de două persoane.
Peste doar câțiva ani, șeful SpaceX vrea să înlocuiască însă Falcon Heavy și toate celelalte rachete din flota companiei cu un sistem de transport interplanetar botezat BFR (Big Fucking Rocket – racheta a naibii de mare), cu ajutorul căruia ar urma să fie transportați viitorii coloniști pe Marte și vizitatorii unei baze ce va fi construită pe Lună. În plus, pământenii rămași acasă vor putea călători cu BFR în viitorul nu foarte îndepărtat “oriunde în lume” în mai puțin de o oră, potrivit planurilor lui Musk.
Până atunci, Falcon Heavy promite cel puțin să livreze sateliți și alte încărcături în spațiu la costuri mult mai mici comparativ cu cele actuale, iar publicitatea creată în jurul primei mașini din spațiu nu dăunează nici ea planurilor lui Musk referitoare la SpaceX și Tesla.
Mai jos, filmarea decolării și o simulare a celor de la SpaceX cu etapele principale ale călătoriei spre Marte, pe acordurile melodiei “Life on Mars” a lui David Bowie.