Casa natală a lui Adolf Hitler din Austria urmează să fie transformată în post de poliție și va fi modificată minimal de către arhitecți, a anunțat Guvernul, al cărui scop este să ”neutralizeze” această clădire cu un trecut stânjenitor, relatează AFP.
Prin această abordare asumat ”minimalistă în aparență” a câștigat cabinetul de arhitectură austriac Marte.Marte licitația europeană organizată în vederea transformării clădirii, a precizat marți, într-o conferință de presă, președintele juriului Robert Wimmer.
Guvernul austriac a purtat o îndelungată bătălie judiciară pentru a prelua proprietatea acestei case situate în nordul țării, cu scopul de a împiedica locul în care s-a născut Adolf Hitler la 20 aprilie 1889 să devină un loc de pelerinaj neonazist, scrie News.ro.
Clădirea - cu o suprafață de 800 de metri pătrați - situată în centrul Braunau am Inn, la frontiera cu Germania, urmează să fie renovată, să i se pună un acoperiș nou și să fie extinsă.
”Încredințarea acestei clădiri poliției este cel mai bun lucru pentru a o neutraliza”, a apreciat însărcinatul cu acest proiect în Guvern, Hermann Feiner.
Mai multe ipoteze au fost luate în calcul cu privire la viitorul clădirii, inclusiv demolarea sau o transformare radicală a arhitecturii acesteia.
Lucrările urmează să coste cinci milioane de euro și să fie finanțate de stat.
Ele urmează să înceapă la începutul lui 2023.
”Un nou capitol, orientat către viitor, se va deschide la casa natală a unui dictator și unui criminal în masă”, a declarat ministrul austriac de Interne Karl Nehammer.
În urma unei proceduri îndelungate, Austria a devenit în 2019 proprietara definitivă a acestei case, după ce a fost chiriașă timp de peste 40 de ani.
O expropiere a proprietarului a avut loc.
Austria, anexată de Germania în 1938, a întreținut mult timp o relație complexă cu trecutul său.
După al Doilea Război Mondial, guvernele austriece succesive au prezentat-o drept ”prima victimă a nazismului”, negând complicitatea multor austrieci la crimele celui de-al Treilea Reich.
O privire critică a trecutului țării a început la mijlocul anilor '80.