România ia măsuri pentru a se echipa cu tehnologii militare, cum sunt dronele turce Bayraktar și sistemul antiaerian israelian ''Domul de Fier'', cu scopul de a-și îmbunătăți capacitatea defensivă în fața expansionismului Rusiei, a declarat ministrul Apărării român, Vasile Dîncu, într-un interviu pentru EFE realizat via e-mail și difuzat joi de agenția de presă spaniolă.
'Forțele Terestre intenționează să achiziționeze trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord UAS Bayraktar TB2'', a menționat Dîncu, amintind că Parlamentul României și-a dat acordul pentru începerea procesului de achiziție și a confirmat și interesul României pentru sistemul ''Domul de Fier'', arată TVR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Produse de compania turcă Baykar, dronele Bayraktar au fost folosite cu succes de armata Azerbaidjanului în războiul cu Armenia (pe tema suveranității asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni - n.r.), și reprezintă unul dintre principalele puncte de rezistență ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru a face față invaziei ruse asupra acestei țări care are graniță comună cu România, amintește EFE, citată de Agerpres.
Despre sistemul ''Domul de Fier'', ministrul Dîncu a afirmat că executivul din care face parte ''este interesat de implementarea unui sistem integrat de apărare antiaeriană cu baza la sol''. ''Avem multe posibilități pentru a fi protejați în viitor cu ajutorul acestui nou tip de sistem'', a insistat Dîncu.
''În aceste momente, specialiștii noștri lucrează la principiile unui program de dotare care are ca obiectiv achiziționarea de sisteme de apărare aeriană'', a adăugat ministrul român.
Dîncu a fost primit în septembrie la Tel Aviv de omologul său israelian Benny Gantz, scrie EFE, care amintește că, potrivit presei, cei doi oficiali au vorbit despre posibila achiziție a sistemului ''Domul de Fier'' de către România, care ar deveni prima țară europeană ce ar deține această tehnologie.
România a intrat în NATO în 2004 și are relații excelente atât cu Israelul, cât și cu SUA, notează EFE. Administrația de la Washington a participat la dezvoltarea sistemului ''Domul de Fier'' și acordul său este indispensabil pentru transferul acestuia către orice altă țară terță, adaugă agenția de presă citată.
Sistemul a funcționat cu succes în toate conflictele militare dintre Israel și gruparea armată palestiniană Hamas din ultimul deceniu, reușind să intercepteze circa 90% din rachetele lansate împotriva obiectivelor militare și civile israeliene.
CITEȘTE ȘI Profi reduce temperatura și instalează panouri fotovoltaice pe magazineDe când Rusia a invadat la scară largă Ucraina, la 24 februarie, România a pus în mișcare procesul de achiziție de sisteme de apărare aeriană portabilă, cunoscute după acronimul lor în limba engleză drept MANPAD. Încă nu s-a stabilit compania câștigătoare a licitației, scrie EFE.
Autoritățile române au adoptat totodată o lege care permite cumpărarea a ''32 de avioane F-16 din excedentul Norvegiei'', ceea ce, potrivit lui Dîncu, ar presupune ''un pas important în dezvoltarea'' Forțelor Aeriene ale României.
Urmând pașii făcuți de altă țară vecină cu Ucraina, Polonia, membră a Uniunii Europene și a NATO, Bucureștiul se orientează inclusiv către Coreea de Sud pentru a-și întări capacitatea de descurajare în fața Rusiei, a cărei invazie în Ucraina a adus războiul la doar câteva sute de kilometri de teritoriul României.
În septembrie, la câteva zile după ce a vizitat Israelul, ministrul Dîncu s-a deplasat la Seul pentru a relansa cooperarea între cele două țări în domeniul apărării.
''Am avut întâlniri cu președintele Comisiei pentru Apărare Națională și cu ministrul Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare'', a amintit ministrul român.
Totodată, Dîncu a explicat că a invitat ''companiile sud-coreene din industria apărării să-și îndrepte atenția către programele de dotare a Armatei Române''.