Uniunea Europeană intenționează să sancționeze firmele chineze despre care consideră că au ajutat Rusia să eludeze sancțiunile occidentale, încercând să adopte măsuri împotriva acestor afaceri din China continentală pentru prima dată de la începutul războiului, au declarat trei oficiali UE pentru CNBC.
Blocul de 27 de membri lucrează la un al 13-lea pachet de sancțiuni ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care ar putea fi gata la sfârșitul acestei luni, pentru a marca împlinirea a doi ani de război, scrie News.ro.
Unul dintre oficialii UE, care nu a dorit să fie numit din cauza caracterului sensibil al discuțiilor, a declarat: ”Companiile și entitățile chineze din alte țări terțe, care sunt implicate în sprijinirea Rusiei pentru eludarea sancțiunilor” vor apărea în următoarea rundă a măsurilor impuse Rusiei pentru războiul său din Ucraina.
Un alt oficial a spus că cei 27 de ambasadori ai UE vor discuta propunerea la o întâlnire de miercuri, adăugând că ”lucrările sunt în desfășurare”.
Comentariile vin după ce un articol al Bloomberg a spus că propunerea de sancțiuni include trei companii cu sediul în China.
Oficialii europeni au subliniat anterior relația strânsă dintre Moscova și Beijing. Luna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ”Eșecul Rusiei este și economic. Sancțiunile au decuplat economia sa de tehnologia modernă și inovație. Rusia este acum dependentă de China.”
Datele Administrației Generale a Vămilor din China, publicate în ianuarie, au arătat că relația comercială a Chinei cu Rusia a atins un nou record de 240 de miliarde de dolari în 2023, potrivit Reuters.
CITEȘTE ȘI La nivel national, numărul de studenți ce vor să devină ingineri a scăzut cu aproape 15% în ultimii zece ani. Asta deși pe piața muncii este o cerere imensăCifrele au arătat creșteri ale achizițiilor Rusiei de mașini și smartphone-uri chinezești.
CNBC a relatat în ianuarie că Rusia încă obține tehnologie occidentală, în ciuda sancțiunilor în curs.
China, Hong Kong, Turcia și Emiratele Arabe Unite au fost din ce în ce mai importante în direcționarea componentelor critice către Rusia din țările occidentale, potrivit cercetării.