Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) începând din 2014 Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea au fost înăsprite semnificativ de la invazia Ucrainei din 24 februarie 2022. UE-27 a impus nouă runde suplimentare de sancțiuni împotriva Moscovei, prelungind sistematic aceste măsuri pentru perioade de șase luni în ultimii opt ani. Cei 27 au prelungit sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni și pregătesc altele noi, potrivit Le Monde.
Măsurile luate de Bruxelles în ultimul an au inclus tăierea principalelor exporturi de petrol ale Rusiei, întreruperea accesului băncilor rusești la sistemul global de plăți Swift și luarea în vizor a președintelui Vladimir Putin și a familiei sale, arată G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comisia Europeană lucrează în prezent la propuneri pentru o a zecea rundă de sancțiuni. Dar devine din ce în ce mai dificil să se ajungă la un acord între toate statele membre, spun oficialii UE. Ucraina, la rândul său, solicită sancțiuni pentru industria de rachete și sectorul energiei nucleare din Rusia. De asemenea, UE ia în considerare extinderea sancțiunilor și la aliatul Moscovei, Belarus, pe care Kremlinul îl folosește ca bază de atac împotriva Ucrainei.