Uniunea Europeană va obliga guvernele naționale să crească accesul oamenilor la surse publice de apă potabilă, să încurajeze restaurantele să ofere gratis apă de la robinet și să crească standardele pentru furnizori pentru a încerca să reducă numărul deșeurilor din plastic, scrie The Guardian.
Milioane de europeni, mai ales cei din minorități dezavantajate, cum ar fi comunitățile de romi din Europa de Est, nu au acces la apă potabilă. Cu toate acestea, analiza Comisiei Europene arată că și statele membre în care apa potabilă se poate găsi în spațiile publice folosesc prea multe sticle de plastic, scrie News.ro.
Vice-președintele comisiei, Frans Timmermans, va anunța joi, 1 februarie, noile modificări ale directivei pentru apa potabilă.
CITEȘTE ȘI 1,5 miliarde de oameni folosesc WhatsApp cel puțin o dată pe lunăConform noilor reguli, statele membre vor trebui să demonstreze că vor mări numărul surselor de apă potabilă, să ofere informații privind calitatea apei distribuite și să facă cunoscute locurile în care acestea se află.
Oamenii în comunitățile care au dificultăți în a avea acces la apă potabilă vor fi o prioritate. Nivelurile bacteriei Legionella și ale cloratului vor fi adăugate la noile criterii de evaluare a siguranței apei iar furnizorii vor avea obligații noi.
Comisia Europeană consideră că noile măsuri vor reduce riscurile de sănătate asociate cu băutul apei de la 4% la sub 1%.