UniCredit: Statele emergente din Europa Centrală și de Est, considerate "safe haven" de tot mai mulți investitori

UniCredit: Statele emergente din Europa Centrală și de Est, considerate "safe haven" de tot mai mulți investitori
scris 27 sep 2015

Recentele turbulențe din piețele financiare globale cauzate de temerile privind încetinirea economiei Chinei și de perspectivele unor ieșiri masive de capital din statele emergente pe fondul apropiatei majorări a dobânzii cheie din SUA nu au afectat țările din Europa Centrală și de Est decât într-o mică măsură, consideră analiștii UniCredit, care apreciază că România, Polonia și Ungaria vor continua să se împrumute ieftin în moneda locală, în pofida unei volatilități crescute în majoritatea regiunilor emergente.

Statele emergente din Europa Centrală și de Est (ECE) sunt considerate "safe haven" (regiuni de plasamente sigure) de tot mai mulți investitori, se arată într-un raport trimestrial al grupului bancar italian.

Urmărește-ne și pe Google News

Regiunea ECE include, în viziunea UniCredit, statele care au aderat la UE în 2004 și 2007, respectiv România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

UniCredit estimează că țările ECE au înregistrat creșteri economice robuste în primele nouă luni, iar pentru întreg anul 2015, instituția bancară estimează un avans al PIB de 2% pînă la 3,5%, peste potențialul economic al regiunii.

"Dacă inițial creșterea a fost determinată de exporturile în urcare către statele comunitare, în prezent, avansul economic este sprijinit de consumul intern. Scăderea șomajului, creșterea salariilor și încetinirea inflației la minime istorice au alimentat cererea internă, în timp ce accelerarea absorbției de fonduri europene a dus la creșterea investițiilor în regiune", potrivit raportului.

UniCredit anticipează un ritm similar de creștere economică în 2016.

De asemenea, statele din regiune au beneficiat de revenirea economiilor din zona euro, iar piețele financiare locale au fost protejate de impactul turbulențelor recente datorită politicilor prudente și a pozițiilor externe puternice.

"Perspectivele macroeconomice se mențin favorabile pentru statele din ECE, iar regiunea pare să fie mai bine poziționată în fața eventualelor provocări decât principalele economii emergente", se arată în raportul UniCredit.

Analiștii băncii notează că cele mai mari economii din Europa Centrală și de Est, respectiv Rusia și Turcia, au fost negativ afectate de scăderea prețului petrolului și nu au reușit să profite de recuperarea economică din zona euro și de creșterea lichidităților pe piețele financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
ece
economii emergente
romania
obligatiuni