Guvernul, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, pregătește exceptarea de la obținerea autorizării privind securitatea la incendiu avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu a celor mai importante institutții de stat, astfel că, spre deosebire de majoritatea firmelor, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni (sediul Administrației Prezindențiale) și Palatul Victoria (sediul Guvernului) nu vor mai avea nevoie de acest aviz. În schimb, vor fi obligate să obțină această autorizare apartamentele și camerele de închiriat, conform proiectului pregătit în acest sens și analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: În prezent, nu se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu lucrările de construcții la obiective cu caracter militar și cele cuprinse în programele de investiții și reparații ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază și nici construcțiile nucleare și cele aferente părții clasice a centralei nucleare.
Acum, guvernanții au în vedere exceptarea de la obținerea avizelor/autorizațiilor pentru securitate la incendiu a ansamblului Palatul Cotroceni, imobilului Palatul Parlamentului și complexul Palatul Victoria,
Autoritățile susțin că, prin Ordonanța Guvernului nr. 80/2021, la nivelul ansamblului Palatul Cotroceni, imobilului Palatul Parlamentului și complexului Palatul Victoria se constituie subunități profesioniste de intervenție, iar cele trei obiective au particularități constructive și de securitate națională care împiedică parcurgerea procedurilor generale pentru avizare și/sau autorizare privind securitatea la incendiu.
Din această perspectivă, activitatea privind securitatea la incendiu în Palatul Parlamentului, Palatul Victoria și Palatul Cotroceni se va realiza prin structurile proprii, cu avizul IGSU, împreună cu subunitățile profesioniste de intervenție constituie în cadrul celor două obiective, aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dealul Spirii" București-Ilfov.
Vor fi exceptate de la obținerea avizelor/autorizațiilor pentru securitate la incendiu și clădirile și amenajările aparținând Administrației Naționale a Penitenciarelor, dar restul clădirilor și amenajărilor aparținând Ministerului Justiției vor fi supuse avizării/autorizării.
Propunerea se justifică prin aceea că Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) este componentă a sistemului național de ordine publică și siguranță națională, iar în acest context doar pentru clădirile și amenajările aparținând ANP apărarea împotriva incendiilor se realizează pe baza normelor aprobate de conducătorii structurilor respective, cu avizul Inspectoratului General.
Vor mai fi supuse excepției de autorizare clădirile și amenajările aparținând Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și clădirile sau spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară, capacități aferente industriei de apărare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român va garanta 100% creditele străine, în primul rând americane, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară CernavodăTotodată, sunt eliminate de la avizare structurile de primire turistică de tipul minihoteluri, sate de vacanță, popasuri turistice, căsuțe tip camping și sunt introduse noi tipuri, respectiv apartamente și camere de închiriat, se arată în actul pregătit.
În acest caz, normele în vigoare prevăd acum necesitatea autorizării pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de: ”primire turistică, cu mai mult de 8 camere și/sau 16 locuri, pentru cazare de tipul: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, hosteluri, minihoteluri, vile turistice, bungalouri, cabane turistice, de vânătoare, de pescuit, sate de vacanță, popasuri turistice, căsuțe tip camping, pensiuni turistice urbane și rurale, inclusiv unitățile de alimentație din incinta acestora”.
În noua formă propusă, reglementarea va fi aplicabilă pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de ”primire turistică, cu mai mult de 8 camere și/sau 16 locuri, inclusiv unitățile de alimentație din incinta acestora”.
De asemenea, sunt obligate la obținerea avizului încăperile sau grupurile de încăperi, încadrate ca săli aglomerate și căile de evacuare aferente, indiferent de aria construită ori destinație. Autoritățile susțin că este necesară o diferențiere a acestor spații și a căilor de evacuare aferente față de celelalte spații ale unei construcții, având în vedere numărul foarte mare de persoane care se pot afla în aceste săli (minim 150 persoane dacă sunt amplasate la etajele superioare și minim 200 persoane dacă sunt amplasate la parter) și dificultățile care pot fi întâmpinate la evacuarea acestora.
Proiectul mai prevede și includerea spațiilor comerciale aferente stațiilor de metrou în lista spațiilor care se supun avizării/autorizării, ținând cont de pericolul potențial creat în cazul producerii unui incendiu.
În listă vor fi introduse și clădirile cu funcțiuni mixte definite potrivit reglementărilor specifice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 1.000 mp, pentru a se asigura corelarea cu tipurile de construcții definite/clasificate prin reglementările tehnice privind securitatea la incendiu, având în vedere și nivelul minim de echipare al acestora cu instalații de stingere a incendiilor. Sunt avute în vedere clădiri care cuprind spații cu mai multe destinații care, luate individual, prin caracteristicile privind funcțiunea, suprafața și număn.ll de locuri nu se încadrează în celelalte prevederi ale legislației în vigoare.
În schimb, va fi limitată necesitatea de avizare/autorizare doar la depozitele închise și vor fi excluse platformele de depozitare, având în vedere faptul că, pentru acestea din urmă, reglementările tehnice de proiectare nu conțin cerințe privind securitatea la incendiu.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Creștere a pieței auto în România. Mașinile electrice au un avans de 90%, autoturismele cu motoare diese - o nouă scădere. Primele 5 cele mai vândute autoturisme 100% electriceProiectul redactat mai prevede majorarea ariei desfășurate în funcție de care este necesară avizarea/autorizarea clădirilor care au destinația de învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preșcolari, elevilor, studenților, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități sau lipsite de adăpost. Modificarea criteriilor vizează atât aria desfășurată a construcțiilor cât și numărul utilizatorilor din acestea. În acest sens, a apărut necesitatea abordării distincte a construcțiilor din această categorie.
Astfel, este propusă majorarea ariei desfășurate după cum urmează:
- de la 150 mp la 600 mp pentru clădirile cu destinație de învățământ gimnazial, liceal, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spațiile de cazare aferente. S-au inclus, totodată, în această categorie și clădirile aferente formării profesionale a adulților;
- de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinație de educație timpurie și învățământ primar, cu menținerea aceluiași criteriu de suprafață în situația în care clădirea include și alte forme de învățământ;
- de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinație de servicii sociale destinate protecției familiei și copilului, persoanelor cu dizabilități și din domeniul violenței domestice;
În cazul serviciilor sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a bătrânilor și a persoanelor lipsite de adăpost se modifică criteriile de încadrare, în sensul în care nu se va mai ține cont de aria desfășurată (150 mp), ci de numărul de utilizatori (50 de locuri), indiferent de suprafață.
Modificarea criteriilor implică faptul că toate clădirile cu destinația specificată, care au aria desfășurată mai mică decât cea propusă (600 mp, respectiv 175 mp) sau numărul de locuri mai mic decât cel propus (50 de locuri), nu mai necesită aviz/autorizație pentru securitate la incendiu.
Potrivit datelor oficiale:
- din totalul de 2.810 clădiri cu destinația învățământ supuse obligației de avizare/autorizare în prezent, urmare modificărilor propuse, 899 nu vor mai fi supuse acestei obligații, reprezentând 32% din total;
- din totalul de 131 clădiri cu destinația case de copii supuse obligației de avizare/autorizare în prezent, urmare modificărilor propuse, nu au fost identificate construcții care nu vor intra sub incidența noilor reglementări;
- în ceea ce privește căminele pentru persoane vârstnice, autoritățile nu pot estima câte construcții din cele 694 nu vor mai intra sub incidența noilor prevederi, întrucât se modifică criteriile de încadrare, în sensul în care se trece de la arie desfășurată la număr de persoane.