ULTIMA ORĂ Decizie finală în Parlament: Anumiți condamnați vor efectua pedeapsa cu închisoarea la domiciliu sau doar în weekend

ULTIMA ORĂ Decizie finală în Parlament: Anumiți condamnați vor efectua pedeapsa cu închisoarea la domiciliu sau doar în weekend
scris 25 apr 2018

Condamnații pentru fapte fără violență, care nu sunt recidiviști și care au o pedeapsă de maximum cinci ani, își vor putea efectua pedeapsa cu închisoarea prin arest la domiciliu sau în zilele de sâmbătă și duminică, stabilește un proiect de lege promovat de PSD, ALDE și UDMR și adoptat astăzi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului.

Opoziția a arătat că va sesiza acest proiect la Curtea Constituțională.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia juridică la un proiect de lege elaborat de PNL, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, judecătorul de supraveghere a executării pedepsei poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fracția de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuție a regimului de detenție, membrii comisiei au decis că este vorba despre persoane condamnate la pedepse de până la 5 ani.

Proiectului mai prevede că măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracționată a pedepsei privative de libertate în timpul săptămânii la domiciliu și în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru special înființat pentru această măsură de executare, precum și executarea pedepsei în regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent.

La decizia judecătorului, condamnații pentru fapte fără violență, care nu sunt recidiviști și care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă și duminică.

ANALIZĂ Fără joburi bune și tot mai îndatorați, tinerii de 35 de ani sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor decât cei cu vârsta de 55 de ani CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Fără joburi bune și tot mai îndatorați, tinerii de 35 de ani sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor decât cei cu vârsta de 55 de ani

Persoanele condamnate pentru infracțiuni cu violență sau care au profitat de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, persoanele condamnate pentru corupție și persoanele recidiviste nu vor putea să își ispășească pedeapsa acasă sau în weekend.

Inițial, proiectul prevedea măsuri de arest la domiciliu și pentru aceste categorii, iar președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a spus că au fost eliminate categortiile respective deoarece "opinia publică nu dorește așa ceva".

Reprezentanții opoziție au arătat că din categoria condamnărilor pentru care nu pot fi aplicate măsuri alternative ar fi trebuit incluse și cele pentru abuz în serviciu, dar majoritatea de guvernământ nu a fost de acord cu o astfel de prevedere.

Proiectul mai stabilește că judecătorul de supraveghere a privării de libertate va dispune stabilirea unei măsuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fără a fi sancționate, jumătate din fracția minimă de executat în sistemul penitenciar.

INTERVIU David Friedman: Corupția necesită existența unor “favoruri” de vândut: autorizații, avize, licențe CITEȘTE ȘI INTERVIU David Friedman: Corupția necesită existența unor “favoruri” de vândut: autorizații, avize, licențe

De asemenea, conform proiectului adoptat, “măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către Ministerul Afacerilor Interne cu sau fără brățară electronică”.

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a precizat că lucrătorii MAI vor fi selectați din rândul specialiștilor, iar brățara electronică prin care vor fi monitorizați cei arestați înseamnă "o hartă pe un ecran unde este urmărită persoana în cauză".

"Vor fi selectați din rândul specialiștilor. Brățara electronică înseamnă să ai o hartă pe un ecran și să fie un lucrător specializat în lucru cu acestă aparatură. Vezi că s-a deplasat cineva de la domiciliu, sesisezi, nu te duci tu, că nu ești cel care pune în ordine, ci semnalezi pe cel mai apropiat lucrător de poliție să reacționeze. Nu este un mare lucru", a explicat acesta, citat de News.ro.

Nicolicea a făcut precizări și cu privire la persoanele care nu vor fi supravegheate cu brățară electronică.

"Sunt persoane care trebuie să se prezinte la control o dată, de două ori pe săptămână și, fiind repartizați pe întreg teritoriul țării, sunt mai puține persoane pe care nu ar avea cine să le supravegheze, cel puțin un șef de post și un agent este în fiecare comună, nu? Ei bine, în situația în care respectivii încalcă această chestiune, reacționează autoritățile locale. Cu privire la încălcările respective, să știți că acesta este subiectul care trebuie punctat, că nu pleacă nimeni să execute o măsură alternativă dacă nu dispune judecătorul, ori dacă judecătorul a constatat că persoana respectivă poate să beneficieze de astfel de măsură, va beneficia. Sper că nu vă manifestați neîncrederea într-un judecător sau în independența judecătorului", a spus Eugen Nicolicea.

viewscnt
Afla mai multe despre
inchisoare
pedepasa
arest
domiciliu
weekend
condamnati
proiect
lege
paralment