Uniunea Europeană a făcut marți schimbări modeste la măsurile sale de protejare a sectorului oțelului, ceea ce a provocat reacții dure din partea industriei, care a cerut reducerea cotelor pentru importurile de oțel, transmite Reuters.
În 23 martie 2018 au intrat în vigoare tarife vamale americane, de 25% la importurile de oțel și de 10% la importurile de aluminiu, iar începând cu data de 1 iunie au fost aplicate și producătorilor din UE. Impunerea tarifelor a dus la închiderea efectivă a pieței SUA și la majorarea exporturilor către UE, scrie Agerpres.
În 2018, UE a introdus cote pentru importurile de oțel, pentru a proteja sectorul de importurile provocate de tarifele introduse de SUA.
Într-un document publicat marți în Jurnalul Oficial al UE, se admite că industria oțelului a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), dar se consideră că nu sunt necesare schimbări drastice, deoarece actualele cote pentru importurile de oțel nu sunt utilizate integral.
Producătorii și sindicatele din industrie au cerut o întâlnire de urgență cu liderii UE.
"Aceasta este cea mai gravă criză pe care am văzut-o în ultimele decenii...și ar putea fi în pericol mii de locuri de muncă", a afirmat Luis Colunga, adjunctul secretarului general al sindicatului IndustriAll Europe.
Din martie, cererea de oțel în UE a scăzut cu aproximativ 50%, ceea ce a dus la închiderea temporară a multor oțelării, se arată într-un comunicat al producătorilor și sindicatelor din industrie.
Principalii exportatori de oțel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia și Ucraina.